Lenuța Cucula lucra ca badantă în Pordenone, unde locuia de mai mulți ani. Originară din Măcin, județul Tulcea, a plecat de mult din România pentru un loc de muncă care să îi permită să-și întrețină familia rămasă acasă. Așa a ajuns la Cordenons, o mică localitate aflată la câțiva kilometri de orașul Pordenone, din regiunea Friuli Venezia Giulia.
„Lenuța Cucula a murit la 60 de ani, în spitalul din Udine, după trei săptămâni de luptă împotriva virusului Covid-19. A locuit cu sora sa la Cordenons și are un fiu care trăiește la Milano. Dispariția ei este un mare regret pentru noi toți. A fost cunoscută și stimată de comunitatea noastră, dar mulți alți îngrijitori se luptă în situația pandemiei coronavirus: multe familii i-au concediat”, a declarat Carina Sava, președinta asociației George Enescu din Pordenone, pentru Il Messaggero, citează Rete Solidale Pordenone.
Badanta româncă a început să se simtă rău pe la jumătatea lunii martie. „A fost internată în spitalul din Pordenone și apoi transferată la Udine. Ne-a spus că are pneumonie și a fost tratată bine în spital. Au fost ultimele cuvinte. Noi am sperat și ne-am rugat ca să se facă bine“ a povestit Carina Sava.
Rețeaua de contacte sociale a lui Cucula a fost decisivă pentru a declanșa carantinarea celor cu care ea a intrat în contact. Busola speranței rudelor și prietenilor a durat trei săptămâni, dar apoi îngerul morții s-a abătut asupra comunității românești. Lenuța a pierdut lupta cu temutul virus.
„Lenuța Cucula a fost simbolul sacrificiilor făcute pentru obținerea unui salariu. Mulți îngrijitori își abandonează familiile din nevoie, pentru a găsi un venit: un sprijin care trebuie trimis acasă, în România. Sunt multe îngrijitoare care în această perioadă continuă să lucreze punându-și sănătatea în pericol sau unele se trezesc chiar fără un loc de muncă, date afară de angajatori", a declarat Carina Sava, citată de Rete Solidale Pordenone.
„Viața Lenuței Cucula a fost oglinda unei realități complexe”, a specificat Mauro Agricola, de la filiala sindicală UIL din Pordenone. El spune că viața Lenuței reflectă realitatea vieții multor femei din estul Europei plecate de acasă pentru a asigura un venit stabil pentru familia de acasă. Multe îngrijitoare care își desfășoară activitatea în regiunea Friuli provin din Polonia, Ucraina, România, unele chiar din Africa și au în medie 50-55 de ani.
„Rămân în Italia pe o perioadă medie de cinci ani, unele dintre ele sunt pensionare. Ca îngrijitoare au mai multe tipuri de contracte de muncă: plata cu ora sau în conviețuire cu persoana asistată, iar salariul mediu pentru cei care locuiesc în familie este de aproximativ 1.000 de euro pe lună”, sunt date din statisticile de la UIL.
Coronacriza afectează mult acest sector de muncă: „Îngrijitoarele se simt adesea neajutorate și fără valoare în această situație de urgență provocată de epidemia de coronavirus, se simt abandonate și au certitudinea că nu reprezintă interes social din partea autorităților. Ar vrea să plece, să se întoarcă în țările lor, dar nu pot trece granița, iar cele care lucrează la negru se tem că aici nu vor avea parte de asistență medicală în caz de nevoie“, arată Mauro Agricola, citat de pagina de Facebook La rete Solidale Pordenone.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News