Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Italia. Ministrul Sănătății: „Vrem ca până în 2040 să existe doar 5% persoane fumătoare"
WhatsApp
Planul Ministrului Sănătății, Orazio Schillaci pentru Italia: "Vrem ca până în 2040 să fie doar 5% fumători”. Consumatorii de tutun electronic în vizor: "Interdicțiile trebuie extinse și la ei".
Italia. Ministrul Sănătății: „Vrem ca până în 2040 să existe doar 5% persoane fumătoare"

Noi interdicții pentru consumatorii de țigări normale, electronice sau produse din tutun încălzit vor fi în curând în vigoare. Fumatul va fi interzis în prezența minorilor și a femeilor însărcinate, iar interdicția va fi extinsă și la țigările electronice și la produsele din tutun încălzit.

De asemenea, va fi interzisă publicitatea pentru noile produse care conțin nicotină și pentru dispozitivele de consum de tutun încălzit. În esență, se va face o extindere a legii Sirchia, care și-a sărbătorit recent cea de-a 20-a aniversare.

 

Cum intenționează Ministrul Sănătății să continue războiul împotriva fumatului

 

Ministrul Sănătății, Orazio Schillaci, a anunțat acest lucru ieri, în cadrul Comisiei pentru afaceri sociale a Camerei Deputaților. "Vor trebui adoptate măsuri care să garanteze tuturor cetățenilor", a explicat ministrul, "protecția maximă a sănătății, un drept fundamental al individului și un interes al comunității, ținând cont de răspândirea în continuă creștere pe piață a unor noi produse (țigări electronice; produse din tutun fără fum) și de dovezile tot mai numeroase privind posibilele efecte nocive ale acestora asupra sănătății", conform Il Messaggero.

După cum amintește Istituto Superiore di Sanità (Iss), de fapt, "fumatul nu este responsabil doar de cancerul pulmonar, ci și principalul factor de risc pentru bolile respiratorii și cardiovasculare", astfel încât, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, până în 2030 va provoca 8 milioane de decese pe an în întreaga lume.

Necesitatea de a actualiza reglementările actuale a fost subliniată și de specialiștii Societății italiene de alergologie, asmologie și imunologie clinică (Siaaic). "Progresul pe care l-am realizat în ultimii 20 de ani, odată cu aprobarea legii Sirchia, reprezintă una dintre cele mai importante realizări în domeniul sănătății publice", spune Mario Di Gioacchino, președintele Siaaic. 

„Sunt necesare încă multe alte eforturi”, adaugă el, „pentru a proteja persoanele care sunt expuse la fumatul pasiv în casă. Expunerea la aerosoli de la țigările electronice și de la dispozitivele de tutun încălzite ar trebui acum contracarată. Există studii care indică prezența în acești vapori a unor substanțe potențial nocive, ale căror efecte asupra sănătății respiratorii sunt neclare și practic necunoscute pe termen lung".

 

Ministrul Sănătății: „Vrem o generație fără tutun" 

 

Obiectivul declarat al ministrului este foarte ambițios: "Vrem să creăm o „generație fără tutun", în care mai puțin de 5% din populație va consuma tutun până în 2040", subliniază ministrul, care este foarte hotărât să "abordeze prevenirea și lupta împotriva fumatului, care rămâne principala cauză de morbiditate și mortalitate prevenibilă în Italia, pentru a atinge obiectivul provocator al Planului european împotriva cancerului 2021".

În plus, pentru Schillaci, "transpunerea până la 23 iulie 2023 a directivei Comisiei Europene privind eliminarea anumitor derogări referitoare la produsele din tutun încălzit" este, de asemenea, "necesară și strategică", pentru "a permite intrarea în vigoare a acesteia începând cu 23 octombrie 2023".

Acesta adaugă: "Acest proces are ca scop să permită ca diferitele interese multiple legate de produsele din tutun, care implică departamente economice, să nu prevaleze asupra protecției sănătății".

Cu toate acestea, planul anti-fumat al ministrului îi convinge doar parțial pe experți. "Interdicțiile", comentează Fabio Beatrice, directorul științific al Mohre, Observatorul mediteranean pentru reducerea riscurilor în medicină, "sunt utile pentru a proteja nefumătorii, dar nu pot fi singura măsură. Este nevoie de o strategie multidisciplinară care să-i privească pe fumători ca pe niște pacienți cu o dependență care trebuie ajutați și nu stigmatizați".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel