Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Italia. Măsuri anunţate de Crăciun şi Revelion: Relaxare sau restricţii? Spre ce înclină membrii Guvernului
WhatsApp
Guvernul italian discută în aceste zile ce se va întâmpla cu restricţiile în preajma sărbătorilor de iarnă. Cei mai precauţi membri, numiţi de presa italiană "riguronişti" cer menţinerea restricţiilor de circulaţie pe timpul nopţii, fără excepţii pentru ajunul Crăciunului sau al Anului Nou, scrie Corriere.it.

„Măsurile de izolare au funcționat, între 10 și 15 decembrie toată Italia va fi în banda galbenă - a insistat ministrul Sănătății, Roberto Speranza -. Dacă am permite libertatea de mișcare, virusul ar începe să funcționeze din nou și sistemul de sănătate nu ar rezista”. Deci, opriți circulația între regiuni, așa cum au cerut și Boccia, Franceschini și Gualtieri. Soluția rigidă în ceea ce privește călătoriile, care la final l-a convins și pe ministrul Renziana Bellanova, lasă niște tehnicieni nedumeriți: tocmai în momentul în care monitorizarea declanșează automat galbenul, guvernul impune o strângere? Va fi necesară o atitudine politică puternică pentru a „bloca” „diferitele scenarii de Crăciun” imaginate de guvern cu reguli.

Demersul parcurs de guvern are ca scop confirmarea restricţiilor de la ora 22:00 (dar până la ora 06:00) pe durata sărbătorilor. În acest moment excludem relaxarea tocmai pentru că „vrem să evităm posibile adunări care ar putea fi create în serile festive”. Și, prin urmare, se va recomanda să le petreceți „cu rude apropiate și protejând persoanele în vârstă și cele vulnerabile”.

Citeşte şi: Spania. Madridul şi Barcelona, împodobite de Crăciun. Cum vor arăta sărbătorile de iarnă în pandemie - VIDEO

Dacă acest sistem este confirmat în momentul semnării Dpcm în vigoare din 4 decembrie, magazinele ar putea rămâne deschise până la 21:00, în timp ce este planificată autorizarea deschiderii centrelor comerciale și a magazinelor universale sâmbăta, duminica și în sărbătorile legale premergătoare vacanței de Crăciun „pentru a încuraja activitățile comerciale”. Nu a fost prevăzută nicio derogare în acest moment pentru restaurantele care vor trebui să închidă la ora 18 în zonele galbene și vor fi închise toată ziua în cele portocalii și roșii, unde vor fi permise doar livrările la domiciliu. Interdicția organizării de petreceri în locuri publice și private va fi confirmată. Până în prezent s-a recomandat primirea a maximum șase persoane acasă și nu este exclus să decidem să reiterăm această sugestie: nu se poate impune nicio obligație în casele private.

 

Călătoriiile, interzise între regiuni

 

Se va interzice deplasarea între regiuni chiar dacă acestea se află în banda galbenă. Aceasta este alegerea drastică a guvernului, chiar dacă va fi necesar să se stabilească de la care dată să declanșeze această limitare, repetă miniștrii, „pentru a împiedica milioane de oameni să călătorească în timpul sărbătorilor, așa cum sa întâmplat vara trecută”. Vi se va permite întotdeauna să vă întoarceți acasă. O dezbatere aprinsă cu privire la acordarea unor scutiri pentru a autoriza călătoria - care ar trebui totuși justificată prin auto-certificare - să petreacă vacanța cu rudele.

Unii miniștri insistă să permită persoanelor care au nevoie să ajungă, de exemplu persoanele în vârstă care trăiesc singure. Dar aripa „dură” a executivului, îngrijorată de riscul celui de-al treilea val din ianuarie, luptă să nu deschidă capitolul excepții. Cu excepția studenților care se întorc acasă.

Închiderea pârtiilor și a teleschiurilor este confirmată. Puteți merge la locuințe secundare numai dacă se află în aceeași regiune de reședință, care totuși trebuie să fie în banda galbenă. De fapt, în zonele roșii sunt interzise toate mișcările, iar în cele portocalii este interzisă părăsirea propriului municipiu. Pentru cei care se întorc din străinătate, testul va fi obligatoriu, iar carantina va fi declanșată: nu este încă decis dacă pentru toate țările sau doar pentru unele. În acest caz, lista va fi actualizată de ministrul sănătății și va conține cu siguranță acele state precum Austria și poate Elveția care decid să mențină pârtiile de schi deschise, devenind astfel destinațiile preferate ale multor italieni.

 

Liturghii fără adunări

 

Parohiile vor decide la ce oră să celebreze Liturghia în Ajunul Crăciunului, în conformitate cu prevederile cuprinse în Dpcm. Și o vor face ținând cont de ora la care se așteaptă să se întoarcă oamenii acasă. 

În zilele cu cea mai mare aglomerare posibilă, preoții parohiilor vor fi rugați să verifice respectarea strictă a protocoalelor deja în vigoare care prevăd obligativitatea măștilor, distanțarea dintre credincioși, golirea fonturilor de apă sfințită, dozatoarele de dezinfectant la intrări, prezența cântăreților cu condiția să mențină o distanță interpersonală laterală de cel puțin 1 metru și cel puțin 2 metri între orice rânduri ale corului și de ceilalți subiecți prezenți.

 

Liceele au închis până pe 7 ianuarie

 

Liceele rămân închise până pe 7 ianuarie. Până la acea dată, elevii de liceu vor urma lecțiile cu sistemul de învățare la distanță. Pe de altă parte, școlile medii, școlile elementare, grădinițele și creșele din zonele galbene rămân deschise. În regiunile care se află în banda portocalie, școlile până la clasa a VIII-a vor fi deschise, deci exact cu aceleași reguli ca în banda galbenă. În regiunile din banda roșie, a doua și a treia medie sunt, de asemenea, închise. Regula va fi confirmată în toată Italia, care „se aplică fără a aduce atingere posibilității de a desfășura activități în prezență dacă este necesar să se utilizeze laboratoare sau pentru a menține o relație educațională care să realizeze incluziunea școlară eficientă a elevilor cu dizabilități și a nevoilor educaționale speciale". De asemenea, se va confirma „suspendarea frecvenței activităților educaționale și curriculare ale universităților și instituțiilor de înaltă pregătire artistică, muzicală și de dans, fără a aduce atingere în niciun caz continuării unor astfel de activități la distanță”. Alegerea guvernului de a ține copiii acasă a fost motivată de necesitatea de a limita utilizarea mijloacelor de transport în comun și mai ales de numărul de infecții în sălile de clasă, atât în ​​rândul elevilor, cât și în rândul profesorilor și al personalului școlii. O poziție care, totuși, nu a fost confirmată de unii membri ai Comitetului științific tehnic și în special de coordonatorul Agostino Miozzo, care insistă asupra necesității de a readuce copiii în sălile de clasă, deoarece sunt prea penalizați.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel