Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Italia interzice magistraților să mai intre în politică și apoi să revină în magistratură
WhatsApp
Guvernul italian a aprobat o reformă cheie a sistemului de justiție al țării, făcând imposibilă trecerea directă a magistraților de la cariera judiciară la cea politică și invers.
Italia: Reforma guvernului va interzice politicienilor să revină în funcții judiciare

Reformele pentru sistemul de justiție al țării numără printre mai multe cerințe impuse de Uniunea Europeană pentru ca Italia să primească miliarde de euro din fondurile de redresare în caz de pandemie, conform euronews.com.

Printre cei care, în ultimele decenii, au cerut reformarea regulilor pentru magistrați s-a numărat Silvio Berlusconi, fostul premier de centru-dreapta. Acesta susținea că procurorii de stânga l-au vizat pe el și imperiul său mediatic pentru a-i aduce prejudicii politice.

În cadrul unei ședințe de cabinet de vineri, guvernul a decis asupra mai multor măsuri pentru a limita trecerea magistraților de la un rol în justiție la cel politic, atât la nivel național, cât și la nivel local.

 

Parlamentul trebuie acum să adopte reformele pentru a le transforma în lege

 

Conform acestor măsuri, magistrații care candidează pentru o funcție aleasă nu pot face acest lucru în regiunile în care au fost judecători sau procurori în ultimii trei ani.

În cazul în care sunt aleși după încetarea funcției lor politice, nu vor mai putea exercita nicio funcție judiciară, Ministerul Justiției urmând să îi repartizeze pe funcții administrative.

În cazul magistraților care candidează pentru o funcție politică, dar nu reușesc să fie aleși, trebuie să treacă trei ani înainte de a putea exercita din nou funcții judiciare.

 

Ce își propune noua reformă

 

Reforma are ca scop să pună capăt magistraților care își asumă o funcție politică, a declarat ministrul justiției, Marta Cartabia, reporterilor după ședința de guvern.

Fostă șefă a Curții Constituționale a Italiei, Cartabia face parte în prezent din cabinet într-un rol apolitic, ca parte a guvernului de uniune pandemică format anul trecut de premierul Mario Draghi.

"În general, o justiție previzibilă, sigură și punctuală favorizează investițiile străine", a declarat Draghi. Dar o revizuire mai completă a sistemului de justiție din Italia încă "este un drum lung", a spus el.

Draghi, fost șef al Băncii Centrale Europene, este de asemenea considerat un tehnocrat.

"Suntem datori față de cetățenii care au dreptul să recâștige încrederea deplină în sistemul nostru magistrat", a declarat Cartabia.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel