Sergio Mattarella a afirmat că poate fi găsită o majoritate parlamentară pe baza "aceloraşi grupuri care au sprijinit guvernul anterior". El l-a însărcinat pe şeful Camerei Deputaţilor, Roberto Fico, să deschidă negocieri mai detaliate până marţi.
Giuseppe Conte a fost constrâns să demisioneze marţi, la aproape două săptămâni după retragerea din coaliţia sa a fostul prim-ministru Matteo Renzi şi a micului său partid, Italia Viva (IV), indispensabil pentru a avea o majoritate parlamentară.
Premierul continuă să gestioneze problemele curente în plină pandemie de COVID-19. Aceasta a făcut peste 87.000 de morţi şi a cauzat o recesiune profundă.
Actuala criză politică ridică semne de întrebare cu privire la capacitatea Italiei de a gestiona pandemia şi a pune în aplicare un plan de relansare de 222,9 miliarde de euro care trebuie prezentat Bruxellesului până la 30 aprilie.
Vineri seară, Mişcarea 5 Stele (M5S, antisistem înainte de instalarea la putere), principalul sprijin al lui Giuseppe Conte, s-a declarat dispusă în cele din urmă să discute cu Matteo Renzi, după ce iniţial a exclus categoric o astfel de posibilitate.
O schimbare salutată imediat de partidul lui Renzi, care riscă să ducă la fracturi în cadrul M5S, unde va fi greu de acceptat.
"Pentru Mişcare, singura persoană capabilă să conducă ţara cu seriozitate şi eficienţă prin această fază deosebit de complexă este Giuseppe Conte", a insistat Vito Crimi, un responsabil cu rang înalt al M5S.
Preşedintele Sergio Mattarella a demarat miercuri consultări cu principalii lideri politici ai ţării pentru a căuta o soluţie la criza politică.
Alt pilon al coaliţiei guvernamentale, Partidul Democrat (centru-stânga) şi-a reafirmat joi sprijinul pentru Giuseppe Conte în vederea formării unui nou guvern, în contextul în care opoziţia de dreapta şi extremă dreapta doreşte alegeri anticipate din cauza sondajelor favorabile.
Sergio Mattarella a prezentat în faţa presei rezultatul întrevederilor sale şi a subliniat necesitatea ca ţara să aibă un guvern "cu un sprijin corespunzător" în parlament pentru a putea înfrunta criza sanitară, socială şi economică.
El a dat de înţeles că există "perspectiva unei majorităţi politice alcătuite din aceleaşi grupuri care au constituit guvernul precedent", relateazăAgerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News