În aceste ore, italienii își pun o întrebare cât se poate de banală: cu cât va scădea costul facturilor din cauza prăbușirii gazului pe piața de la Amsterdam?
Ieri, pentru prima dată în optsprezece luni, prețul gazului a scăzut sub 50 de euro pe megawatt oră. Iar de la începutul anului, prețurile au scăzut cu 34,7%.
Davide Tabarelli, președintele Nomisma Energia, explică: "Pentru gaz, scăderea facturii se va materializa încă din martie, după comunicările de la Arera, ne așteptăm la un minus 17 procente. Pentru lumină, trebuie să așteptăm al doilea trimestru al anului: dacă prețurile rămân atât de scăzute, este imaginabilă o scădere de 25 de procente a costului luminii".
Așa că, în schimb, Marco Vignola, șeful sectorului energetic al Uniunii Naționale a Consumatorilor: "Luând în considerare cotațiile de pe piețele angro, în februarie, în medie, prețul gazului a scăzut cu 13,1% față de ianuarie, în timp ce energia electrică a scăzut cu 5,6% față de ianuarie și cu 32,7% față de decembrie. Ne așteptăm la o scădere substanțială în următoarele facturi, atât la energie electrică, cât și la gaze".
Ieri, la Amsterdam, prețul gazului a ajuns la un moment dat la 49,2 euro pe megawatt oră, niveluri care nu au mai fost văzute nici măcar din august 2021. Prin urmare, în decurs de câteva săptămâni, costul s-a redus cu mai mult de jumătate. În decembrie anul trecut, de fapt, bara depășea încă 130 de euro.
Pentru familiile, care se luptă de luni de zile cu o inflație record și cu coșuri de cumpărături scumpe, prăbușirea prețului la gaze reprezintă o importantă lovitură de oxigen. Dar cât am cheltuit pe facturi în 2022, annus horribilis al energiei?
Facili.it a făcut recent calculele, de exemplu, și a reieșit că în 2022 familiile italiene au plătit în medie 1.434 de euro pentru factura de electricitate, adică cu 108% mai mult decât în 2021, și 1.459 de euro pentru gaz, ceea ce corespunde unei creșteri de 57%, conform Il Messaggero.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News