Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Italia. Fraudă de 12 mii de euro la un club sportiv: o româncă este în spatele infracțiunii
WhatsApp
Acuzată de comiterea unei fraude de aproape 12.000 de euro la un club sportiv, o româncă a intrat în dificultate, iar contul ei bancar a fost confiscat.
Italia. Fraudă de 12 mii de euro la un club sportiv: o româncă este în spatele infracțiunii / Foto: Unsplash

Secția de operațiuni de securitate cibernetică a Poliției poștale și de comunicații din Macerata, Italia, a investigat un caz de așa-numitul smishing/vishing, un tip de înșelăciune realizată prin mesaje text și apeluri care par să provină de la o instituție de credit, dar care au de fapt scopul de a obține credențialele de acces la home banking ale victimei. Apoi cu ajutorul acestora organizează transferuri de capital în conturile escrocilor.

 

Acuzată de comiterea unei fraude de aproape 12.000 de euro la un club sportiv

 

Zilele trecute, poliția a primit o sesizare din partea administratorului unui oficiu poștal dintr-un oraș de lângă Macerata, care a avut suspiciuni. Un club de baschet amator din Lombardia creditase un cont de aproximativ 12.000 de euro într-un cont poștal deschis cu doar câteva ore înainte, iar imediat după aceea titularul contului venise la ghișeu pentru a retrage o mare parte din sumă în numerar.

Ofițerii de poliție din cadrul secției de securitate cibernetică s-au deplasat imediat la oficiul poștal pentru a identifica persoanele implicate. Datorită investigațiilor rapide efectuate ulterior, a fost posibilă identificarea presupusului autor și, conform ordinului procurorului, contul curent poștal, beneficiar al transferului fraudulos, a fost blocat și sechestrat preventiv.

Titulara contului a fost acuzată de înșelăciune, conform presei străine.

 

Cum funcționează acest tip de înșelăciune

 

Din nefericire, acesta este încă un caz semnalat de acest tip de înșelăciune realizată prin mesaje sau apeluri telefonice. Multe dintre ele provin de la falși operatori de comerț online.

De obicei, tehnica urmată este de a propune o investiție pe Amazon, de exemplu, cerând 250 de euro. Trebuie instalat un program de control de la distanță al telefonului mobil sau al computerului, cum ar fi AniDesk sau TeamViewer, apoi trebuie descărcată o aplicație care pretinde că arată cum merge investiția.

În acel moment, trebuie deschis și un cont online, în care trebuie plătiți banii. Odată ce acest lucru este făcut, escrocii intră în contul online și folosesc banii pentru a cumpăra criptomonede. La un moment dat, aplicația simulează o pierdere, iar după o lună, un alt broker fals sună, denigrându-l pe colegul dinaintea lui și promițând investiții super profitabile datorită expertizei sale, iar ei o iau de la capăt, pierzând tot ce pot.

Există sisteme de "apeluri de tip spuffing", apeluri care par să vină de la bănci și diverse instituții, dar care în realitate sunt tot niște capcane.


O româncă a ajuns să fie judecată pentru fraudă

 

Aceasta s-a dat drept operator Amazon și, sub pretextul că îi oferă un loc de muncă în comerțul online inteligent, a reușit să obțină peste 2.000 de euro. O româncă, rezidentă în Santarcangelo di Romagna, a ajuns să fie judecată pentru fraudă.

Presupusa lucrătoare, care în loc să obțină locul de muncă la care spera, chiar a pierdut, este o femeie de 51 de ani, originară din El Salvador, care locuiește în interiorul țării. Era în martie 2021 când femeia de 51 de ani a primit acel apel pe telefonul mobil. La celălalt capăt al firului, o voce de femeie îi spune că este o lucrătoare la Amazon.

Femeia nu are niciun motiv să se îndoiască. Nu în ultimul rând pentru că este din ce în ce mai frecvent, mai ales în ultima vreme, să primească apeluri telefonice de la voci înregistrate ale companiei americane pentru vânzarea de produse și alte oferte. În cazul de față, însă, vocea era cea a unei persoane reale.

Femeii în vârstă de 51 de ani i s-a oferit un loc de muncă ca vânzătoare online, dar pentru a începe afacerea i s-a cerut să facă două transferuri, unul de 250 și altul de 2.000 de euro. Iar ea execută. Însă după, nu a ajuns niciun contract. Își dă seama că a fost înșelată și îl denunță. Alaltăieri s-a deschis procesul împotriva inculpatei, apărată de avocata Stefania Fiondi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel