Starea de urgenţă este adeseori decretată în Italia, în urma unor seisme, intemperii şi inundaţii - aşa cum s-a întâmplat recent la Veneţia -, întrucât aceasta prevede o procedură accelerată pentru a mobiliza fonduri şi ajutoare destinate Protecţiei Civile în vederea implementării unor structuri de primire şi găzduire a sinistraţilor.
Citește și Un român din Italia este suspect de coronavirus
Proclamarea stării de urgenţă nu este o surpriză, după anunţul făcut joi seară de prim-ministrul italian Giuseppe Conte referitor la primele două cazuri depistate cu coronavirus în Italia. De asemenea, Guvernul italian a anunţat suspendarea tuturor curselor aeriene "dinspre şi către" China.
Starea de urgenţă este prevăzută să dureze şase luni, potrivit mass-media italiene, citată de Agerpres.
Cuplul contaminat ar fi sosit în Italia în oraşul Milano, apoi a petrecut un sejur la Roma, unde cei doi turişti asiatici se aflau atunci când au apărut primele simptome, miercuri. Camera lor de hotel a fost izolată şi ei sunt ţinuţi sub observare la spitalul Spallanzani din Roma, care este stabilimentul medical de referinţă din domeniul bolilor infecţioase în Italia.
„Pacienţii au o stare bună, sunt tineri şi se simt ca şi cum ar avea o gripă. Nu există o terapie pentru această infecţie, ea este tratată ca o gripă, vor rămâne izolaţi timp de câteva zile”, a declarat vineri la un post de radio Giuseppe Ippolito, directorul ştiinţific al spitalului Spallanzani.
Acelaşi profesor a ţinut să îi liniştească pe italieni, care au început să fie cuprinşi de o veritabilă psihoză în ultimele zile.
„Cetăţenii trebuie să rămână calmi, pentru că adevăratul risc de contagiere există dacă persoanele bolnave prezintă deja simptomele boli, însă imediat ce cuplul de turişti le-a prezentat, noi am urmat procedurile prevăzute”, a spus oficialul italian.
„Practic, suntem siguri că nu au existat alte contagieri”, a adăugat el, subliniind că „virusul nu se transmite în timpul perioadei de incubaţie, cu excepţia unor cazuri excepţionale, care se produc în circumstanţe excepţionale”.
Italia şi-a suspendat toate cursele aeriene spre şi dinspre China, iar prim-ministrul Conte a spus că ţara lui este prima din Uniunea Europeană care „a luat această măsură de precauţie”, informează DPA.
Chiar şi înainte ca primele cazuri de infecţie cu coronavirus să fie confirmate, în presa italiană au apărut numeroase relatări despre situaţii de discriminare, mulţi cetăţeni chinezi fiind insultaţi pe străzi, iar restaurantele chinezeşti au fost boicotate.
Joi, peste 6.500 de turişti au fost obligaţi să rămână timp de mai multe ore la bordul unui vas de croazieră ancorat în portul Civitavecchia, aflat în apropiere de Roma, după ce un caz suspect de coronavirus a fost depistat miercuri seară.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News