La sfârșitul anului 2020, nivelurile de ocupare în sectorul intern din Italia - ajutoare la domiciliu, asistenți pentru persoanele în vârstă și cu dizabilități și babysitter angajate - depășeau un milion de angajați, cu o creștere între 200 și 300 de mii de unități, potrivit datelor Assindatcolf.
„În 2019 au fost înregistrate 848.000 de persoane astfel angajate. În fața acestei creșteri, este urgent ca guvernul să asigure asistenților de familie aceeași prioritate ca și lucrătorilor din domeniul sănătății și să acorde prioritate vaccinării, așa cum se întâmplă deja cu medicii și asistentele medicale ”, spune Rassiza.
„Personalul care îngrijește persoanele în vârstă și persoanele care nu sunt autosuficiente, la domiciliul asistaților, joacă un rol fundamental în sistemul nostru social și de sănătate și sunt în contact zilnic cu categorii fragile din diferite puncte de vedere, nu în ultimul rând cel al sănătății. Este de datoria noastră să evităm ca asistenții la domiciliu să fie un vector de contagiune și, în același timp, să îi protejăm de riscuri. Datorăm asta persoanelor care în ultimele luni au lucrat în mijlocul atâtor dificultăți și miilor de familii care așteaptă o atenție maximă pentru cei dragi”, mai spune Rassiza.
„Ne alăturăm apelului asociațiilor sectoriale și al sindicatelor, pentru ca Guvernul să nu rămână imobil în fața acestei nevoi, făcută și mai urgentă de ratele demografice ridicate care fac din Italia una dintre țările europene cu populația cea mai îmbătrânită. Recent, viceministrul sănătății, Pierpaolo Sileri, a menționat îngrijitorii printre categoriile cele mai expuse virusului. Având în vedere acest lucru, speranța noastră pentru o măsură imediată care să permită vaccinarea cu prioritate este și mai puternică. Echivalarea îngrijitorilor cu personalul medical este recunoașterea potrivită pentru o categorie de lucrători care merită respect și atenție”, conchide Rassiza, citat de PensioneFisco.it.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News