Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Italia a dublat impozitul pentru străinii care obțin sume mari din afara țării
WhatsApp
Italia le pune gând rău străinilor care beneficiază de pe urma taxelor reduse. 
Italia aprobă un impozit de 40% pe profiturile extraordinare ale băncilor. Sursa foto: freepik.com

Guvernul italian a aprobat miercuri un decret prin care dublează impozitul forfetar la 200.000 de euro (aproximativ 218.220 de dolari) anual pentru veniturile obținute în străinătate de persoanele bogate care își transferă rezidența fiscală în Italia, informează Reuters.

Această măsură, introdusă în 2017 de guvernul de centru-stânga, avea ca scop atragerea persoanelor înstărite în Italia, cu speranța de a stimula economia țării.

Ministrul Economiei, Giancarlo Giorgetti, a declarat că Italia nu se opune competiției între țări pentru a oferi facilități fiscale persoanelor bogate.

Totuși, decizia guvernului ar putea avea un impact redus asupra îmbunătățirii finanțelor publice ale Italiei, în contextul în care premierul Giorgia Meloni pregătește bugetul pentru 2025, ce vizează reducerea deficitului fiscal ridicat.

Celebrități care au beneficiat de impozitul forfetar din Italia

 

Un exemplu de beneficiar al acestei scheme a fost fotbalistul portughez Cristiano Ronaldo, care și-a stabilit rezidența fiscală în Italia între 2018 și 2021, pe perioada în care a jucat la Juventus.

Giorgetti a menționat că aproximativ 1.186 de contribuabili au beneficiat de impozitul forfetar, iar autoritățile de audit au estimat că între 2018 și 2022 taxele plătite în cadrul acestei scheme au totalizat 254 de milioane de euro.

Uniunea Europeană a criticat această măsură, considerând că nu este benefică pentru situația financiară a Italiei.

Ministrul finanțelor din Italia a vorbit și despre un posibil impozit global asupra miliardarilor

 

Ministrul Giancarlo Giorgetti a vorbit despre o posibilă supraimpozitare a bogaților lumii la reuniunea G20 de la Rio de Janeiro.

„Este clar – a subliniat el – că decizia privind modul, momentul și cuantumul impozitării aparține statelor naționale și nu poate fi decisă la G20 sau la ONU. Aceasta este o limită clar stabilită de multe țări, pe care nu intenționăm să o încălcăm.”

Există însă multe țări care se opun unei supraimpozitări a bogaților convenită la nivel mondial. 

„Dacă ne propunem un impozit global minim” asupra celor superbogați, a adăugat el, „în primul rând ar trebui să îl aplicăm marilor multinaționale. Din păcate, primul pilon al acordului multilateral este în impas, fiind blocat de India, China și, surprinzător, de Australia. Nici americanii nu îl susțin. Fără India, China și Statele Unite, baza de susținere a acestei impozitări  lipsește. De aceea, am insistat, cu speranțe tot mai reduse, asupra implementării primului pilon - impozitarea marilor multinaționale.”

Italia propune de mulți ani inițiative foarte curajoase, dar în final acestea nu ajung să fie adoptate. Un exemplu edificator este că Italia este una dintre puținele țări din Europa în care nu este deocamdată impus prin lege un salariu minim pe economie. Țara este împărțită economic între sud și nord: în sud sunt plătite salarii de multe ori chiar și sub nivelul României, existând și lefuri de 500 de euro pe lună în agricultură. În schimb, zona de nord este forța economică a Italiei, acolo unde salariile sunt peste media Uniunii Europene. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
pixel