Ar fi fost mai rapid cu porumbelul călător: să notifice acum, în 2023, o cerere de trimitere în judecată formulată în 2016 împotriva unui român anchetat în 2013 pentru o infracțiune comisă în 2011. Și mai mult, notificând greșit, uitând de competența teritorială corectă și neglijând problema indisponibilității suspectului în lumina noilor norme.
Cu rezultatul că rechizitoriul nu va fi preluat de o instanță până aproape de 2025.
Era 13 mai 2011 când C.G., un avocat din Milano, cade victimă a clonării cardului său de credit, de pe care un escroc necunoscut îi sustrage 500 de euro înainte de a-i bloca la bancă.
La doi ani după fraudă, autoritățile au identificat clonatorul cardului de credit ca fiind un român de 30 de ani. Trece un an, trec doi ani, trece timpul. Doisprezece ani mai târziu, mai exact la 20 martie 2023, avocatul jefuit primește o notificare prin care i se comunică faptul că un birou judiciar, cel din Arezzo, a cerut trimiterea în judecată a românului după încă trei ani, la 21 noiembrie 2016.
Adică șase ani și jumătate doar pentru a trimite o notificare de la Arezzo la Milano unui cetățean ale cărui date personale se aflau, evident, toate în plângerea din 2011.
Dar nu este suficient: ca loc al fraudei, care este fundamental pentru a determina instanța competentă teritorial, cererea de trimitere în judecată indică "infracțiune comisă într-un loc necunoscut". Această greșeală deschide deja o `autostradă` pentru apărarea inculpatului, care, la începutul audierii în care un judecător va trebui să decidă dacă îl trimite în judecată sau îl achită, va invoca excepția de necompetență teritorială.
Dar chiar și începerea acestei binecuvântate audieri preliminare s-a dovedit a fi un demers birocratic titanic, deoarece notificarea, sosită la 20 martie 2023 la cetățeanul ofensat de infracțiune, a stabilit audierea pentru 28 martie în fața gup-ului, comițând astfel eroarea de a nu respecta termenul minim de zile impus de cod și provocând nulitatea notificării și necesitatea refacerii notificării pentru reprogramarea audierii la o altă dată.
În acest moment apare o altă problemă, determinată de faptul că inculpatul de naționalitate română este de negăsit. În astfel de cazuri recenta reformă a fostului ministru Cartabia a schimbat regulile în urma a ceea ce jurisprudența europeană sugerase deja de ceva timp: adică emiterea unei hotărâri de neîncepere a urmăririi penale din cauza necunoașterii de către inculpat a procedurilor judiciare împotriva sa și încredințarea către poliție a căutării inculpatului de negăsit pentru ca acesta să fie informat.
Termen care, în acest caz, a fost acordat de către judecător până la 25 noiembrie 2024., conform Corriere Della Sera.
----------------------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din ITALIA, puteți intra pe grupurile de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:
-> https://chat.whatsapp.com/DIfmKOQTNNO5InDDSWwifG
-> https://chat.whatsapp.com/JCB7XM4tEl08V1iMcc9g8N
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News