Judecătorul a decis împotriva Corneliei Rob, o îngrijitoare română care a ajuns în judecată sub acuzaţia că a profitat de Selene, o italiancă în vârstă de 84 de ani, rezidentă în districtul Zaist din Cremona și care a murit în mai 2019.
În 2014, femeia asistată era considerată lucidă când și-a numit îngrijitorul drept singurul beneficiar în testament.
A murit în 2017, moment în care locuinţa sa i-a revenit româncei, care acum este nevoită să plătească şi despăgubiri morale de câte 500 de euro pentru fiecare din cei patru veri ai femeii, părți civile reprezentate prin avocatul Francesco Chiodi, dar și să elibereze proprietății în care a continuat să locuiască.
„Doamna Selene mi-a lăsat totul pentru că eu eram singura care avea grijă de ea. Niciodată în viața mea nu m-aș fi așteptat să fac față unui proces. Dacă aș fi știut, nu aș fi vrut acea donație”, s-a apărat, astfel, îngrijitoarea născută în România, aflată în Italia de 17 ani (cetățean italian).
Casa, așa cum este ordonat în sentință, trebuie să se întoarcă la 'persoana îndreptățită'. Acum, pe baza sentinței, rudele bătrânei ar putea decide să conteste actul de donație.
Judecătorul a dispus transmiterea documentelor către parchetul public pentru a evalua poziția medicului general al lui Selene, Lucia Tonghini, care a emis un certificat în care pune ă pensionara era sănătoasă și cu o constituție robustă ”semnat la 27 noiembrie 2017 în care medicul, după vizită, nu a considerat„ niciun semn clinic al unor modificări psiho-fizice actuale sau anterioare”.
„Un fals ideologic”, potrivit lui Sergio Monchieri, psihiatrul a chemat să depună mărturie la ultima ședință de către partea civilă (verii lui Selene). Potrivit expertului, femeia în vârstă se prezenta cu tulburări cognitive și nu mai era lucidă. Un certificat, cel întocmit de Tonghini, definit de avocatul Chiodi „o batjocură”.
Medicul generalist, chemat să depună mărturie la proces în octombrie 2020, a negat o afectare cognitivă a pacientului în vârstă de 84 de ani, pacientul său din 2000 până în 2018. „În 2012 a avut ischemie, dar și-a revenit”, a explicat Tonghini. „A rămas cu un deficit de mers pe jos, care apoi s-a agravat. De asemenea, suferea de un sindrom depresiv, dar era foarte lucidă. A fost întotdeauna o femeie cu un caracter puternic”. Potrivit medicului, Selene și inculpatul îi ceruseră o certificare care ar fi trebuit folosită pentru bancă. „Nu știam nimic despre donație”, a spus Tonghini, „am aflat numai după investigațiile în desfășurare”.
Selene a fost, de asemenea, considerată lucidă de doi notari: Laura Genio, care se ocupase de actul de donație a proprietății, stipulat în biroul ei în noiembrie 2017, și Massimo Galli, care se ocupase în schimb de partea testamentară.
Plângerea a fost făcută de verii bătrânei, care bănuiau că românca o subjuga pe bătrâna de 84 de ani ale cărui conturi le gestiona și ea. Procuratura vorbește despre o poliţă de 15.000 de euro și 100.000 de euro retrasă din contul curent la bancomat. Pentru judecător, însă, totul este regulat, cu excepția donației proprietății.
"Trebuie să dezacordăm preconcepția îngrijitorului străin care fură", a declarat avocatul apărării Rosaria Buondonno în discursul său.
„Între clientul meu și femeia în vârstă a existat o relație de familie, de mamă și fiică”.
Motivarea sentinței va fi depusă în termen de 90 de zile.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News