Uniunea Europeană s-ar putea confrunta în curând cu amenințarea ieșirii Italiei, în condițiile în care în ultimii ani euroscepticismul a tot crescut în această țară. Potrivit analiștilor politici, principala cauză a acestei evoluții este faptul că UE nu a servit interesele Romei în situații vitale.
Potrivit unui sondaj comandat de Euronews în luna august, Italia este cea mai probabilă dintre "cele patru mari" națiuni ale UE care ar putea părăsi blocul comunitar. Astfel, Italexit este susținut de aproximativ 45% dintre respondenți. În Franța, 38% au susținut Frexit, iar ieșirea Spaniei din UE e susținută de 37%.
De-a lungul timpului, și alte sondaje de opinie au arătat o "creșterea sentimentului anti-UE” în Italia. Totodată, mai mulți specialiștii citați de Daily Express sunt sceptici că această țară va continua să facă parte din UE pe termen mediu și lung.
Și datele din sondajul Redfield și Wilton Strategies au constatat că majoritatea italienilor ar fi în favoarea părăsirii UE dacă Brexit-ul va fi considerat ca fiind de succes. Dr. Eoin Drea, ofițer principal de cercetare la Centrul Wilfried Martens pentru Studii Europene din Bruxelles, susține că de vină pentru acest scenariu este UE, care nu a servit interesele Italiei.
"În general, sunt sceptic în ceea ce privește perspectivele pe termen lung ale Italiei în UE. Cred că sentimentul anti-UE în creștere se bazează pe o stagnare economică care a început la începutul anilor 1990 și a fost înrăutățită de criza economică din 2008, iar acum acum de epidemia de coronavirus", a spus expertul.
Curentul euroscepticismului a fost promovat în Italia de mai multe formațiuni politice, în frunte cu Matteo Salvini și Partidului său Lega. Salvini a calificat euro drept o „crimă împotriva umanității”. De asemenea, el a contestat puternic politicile de la Bruxelles.
În iulie, s-a lansat și Partidul Italexit. Liderul acestei formațiuni, Gianluigi Paragone, a promis că va elibera Italia "din cușca UE și a monedei unice".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News