Un tragic lanț de evenimente a dus la pierderea vieții mai multor cetățeni indieni și nepalezi, care, sub pretextul unor promisiuni de angajare în Dubai sau Germania, au ajuns să lupte pe frontul războiului dintre Rusia și Ucraina.
Hemil Mangukiya, în vârstă de 23 de ani, și-a părăsit locul natal, Gujaratul, India, cu speranța de a-și îmbunătăți viața în Rusia, atras de o ofertă de muncă promițătoare. Însă, în urma unor convorbiri cu familia sa, le-a mărturisit părinților săi că odată ajuns în Rusia, a fost trimis într-o tabără de antrenament militar de o lună și apoi dus pe front, unde a fost silit să sape tranșee, să transporte muniții și să opereze cu puști și mitraliere. Din nefericire, tânărul și-a pierdut viața într-un atac cu rachete.
„Ne-a ascuns pericolul în care se afla. Toată familia noastră este devastată. Încă încercăm să-i aducem trupul acasă.", a povestit îndurerat, Ashwin Mangukiya, tatăl băiatului.
Situația tragică s-a extins la zeci, poate sute de indieni și nepalezi, care, induși în eroare de promisiuni false, au ajuns să lupte în războiul din Ucraina.
Un videoclip postat recent pe rețelele de socializare prezintă șapte indieni din Punjab, care, sub pretextul unui concediu în Rusia, au fost duși în Belarus și apoi forțați să lupte. Mohammad Afsan, un alt indian, a pierit pe front, iar familiile dezvăluie că aceștia au crezut că pleacă pentru un job de paznic de securitate în Moscova.
Miercuri, s-a raportat că un alt indian, Mohammad Afsan, a murit pe front în urma războiului, după ce călătorise la Moscova în noiembrie pentru ceea ce credea el că este un job de paznic de securitate. "Nu avea nicio idee că era trimis într-o zonă de război", a spus fratele său, Mohammad Imran.
Problema a fost și mai accentuată în Nepal, unde guvernul a fost recent nevoit să interzică cetățenilor să lucreze în Rusia sau Ucraina, după ce s-a estimat că mii au ajuns în forțele armate ruse în Ucraina. Unii au mers voluntar, dar alții spun că au fost prinși în capcană. Mulți dintre cei din Nepal proveneau din sate sărace unde locurile de muncă sunt rare, călătorind sub promisiuni false de joburi bine plătite - fără mențiunea războiului activ - și adesea acumulând mii de dolari în datorii pentru taxele plătite agențiilor de recrutare.
Relatări victimelor detaliază cum, la sosirea lor în Rusia, au fost constrânși să semneze contracte scrise în rusă (care au fost văzute de The Guardian) și apoi le-au fost luate pașapoartele. Doar mai târziu au aflat că s-au angajat în forțele armate ruse pentru un an, fără nicio șansă de scăpare decât prin ani de închisoare. După adesea mai puțin de două săptămâni de antrenament cu arme, au fost trimiși direct în zonele brutale de conflict ale războiului Rusiei împotriva Ucrainei.
Nandaram Pun, un luptător din Rolpa, Nepal, a povestit că i s-a promis un loc de muncă în Germania printr-un agent pe care l-a întâlnit pe rețelele de socializare și i s-a spus că trebuie să zboare în Rusia doar ca o oprire de tranzit. Totuși, după ce a aterizat la Moscova, a fost dus într-o tabără de antrenament militar și învățat să manevreze o armă pentru prima dată în viața sa.
Nu după mult timp, a fost trimis la Bakhmut în estul Ucrainei, un oraș în care continuă să se desfășoare una dintre cele mai sângeroase și mai lungi bătălii din război. Doi indieni și patru nepalezi erau în buncăre cu el, alături de trupele și comandanții ruși.
În India, un canal de YouTube condus de Faisal Khan a fost identificat drept platforma care a înșelat mulți dintre acești oameni, promițându-le siguranță și joburi bine plătite în Rusia.
Khan a postat o serie de videoclipuri pentru cei 300.000 de urmăritori ai săi de pe străzile din St. Petersburg, promovând joburi în Rusia ca ajutoare militare, afirmând categoric că vor fi în siguranță și nu vor fi trimiși pe front, și că acest lucru i-ar putea ajuta să obțină rezidență permanentă în Rusia. Khan a declarat pentru The Guardian că a trimis 26 de indieni în Rusia înainte de a realiza că a fost "înșelat" de un intermediar rus cu privire la natura jobului și că "nu avea nicio idee că vor fi trimiși într-o zonă de război". "Acum încercăm să-i scoatem de acolo", a spus el.
Guvernele din India și Nepal depun eforturi pentru a-i elibera pe cetățenii lor, recunoscând că aceștia au fost înșelați și că trebuie aduși acasă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News