Trei persoane - două femei octogenare şi un bărbat de 69 de ani - au fost găsite decedate în ultimele 24 de ore, ridicând bilanţul victimelor la şapte oameni care au fost ucişi de ploile torenţiale ce s-au abătut de marţi până joi în Tesalia, principala zonă de câmpie din centrul Greciei.
Elicoptere şi bărci de salvare sunt folosite în cadrul unei "imense operaţiuni", au precizat pompierii eleni, pentru a avea acces la satele din regiune, rămase izolate după ieşirea din matcă a râurilor.
Străzile s-au transformat în veritabili torenţi, casele fiind acoperite de apă în zone precum satul Palamas.
Potrivit pompierilor, cel puţin şase persoane au fost declarate dispărute, în prefecturile Magnesia şi Karditsa din regiunea Tesalia, la 330 de kilometri nord de Atena.
Localnicii se tem că numărul victimelor va fi şi mai mare.
"Este aproape sigur că alte persoane vor fi găsite moarte", a declarat Christodoulos Makris, un agricultor de 53 de ani care a reuşit să plece joi din Palamas, satul lui natal, la bordul tractorului său pentru a se refugia într-o clădire municipală din satul vecin Itea.
"Am fost aproape de moarte ieri (joi), nu aveam nici apă potabilă, nici electricitate", a declarat vineri Mina Mprakratsi, evacuată cu o barcă de salvare din casa ei complet inundată.
Considerată un fenomen "extrem prin prisma cantităţilor de ploi căzute într-un interval de 24 de ore", furtuna Daniel a lovit luni şi marţi prefectura Magnesia, în special capitala sa, oraşul portuar Volos, şi satele de pe Muntele Pelion, înainte să devasteze miercuri localităţi din jurul oraşelor Karditsa şi Trikala.
Aproape 200 de turişti blocaţi pe Muntele Pelion au fost evacuaţi cu ajutorul unor bărci de salvare în ultimele zile, au anunţat joi pompierii greci.
În Farkadona, o localitate aflată la 330 de kilometri nord-vest de Atena, nivelul apei a depăşit un metru şi numeroase clădiri au fost inundate.
"Este unul dintre cele mai grele momente din viaţa mea: apa a intrat în casă aseară (miercuri), copiii sunt acum la o vecină", a declarat Eleftheria Kotarela, o femeie de aproximativ 40 de ani, care are trei copii.
Câmpia din regiunea Tesalia, cea mai mare din Grecia, traversată de râuri lungi, a devenit "un imens lac", a declarat joi Yannis Artopios, purtătorul de cuvânt al Departamentului de pompieri.
O celulă de criză a fost înfiinţată de prim-ministrul elen Kyriakos Mitsotakis, care urmează să viziteze vineri Tesalia. Programat iniţial pentru sâmbătă, discursul său despre noua sesiune parlamentară a fost amânată din cauza acestei situaţii critice.
Principalul partid de opoziţie, formaţiunea de stânga Syriza, a deplâns "o enormă catastrofă" cu "consecinţe tragice pentru economia locală, companiile şi producţia agricolă". Syriza a acuzat Guvernul că nu a efectuat "lucrări pentru a face faţă inundaţiilor" în pofida "fondurilor europene disponibile".
Alegerile pentru desemnarea noului lider al partidului Syriza, programate duminică după demisia lui Alexis Tsipras din luna iunie, au fost amânate pentru 17 septembrie.
Intemperiile s-au produs la scurt timp după incendiile de vegetaţie devastatoare care au avut loc în această vară în Grecia şi care au făcut cel puţin 26 de victime.
Comisia Europeană, care a activat mecanismul de protecţie civilă în cadrul UE pentru a ajuta Grecia în iulie şi august, a anunţat că va oferi din nou asistenţă Greciei, dacă va fi nevoie.
Potrivit Ministerului elveţian de Externe, trei elicoptere trimise pentru a stinge incendiile vor rămâne în Grecia pentru a ajuta la operaţiunile de salvare din zonele inundate.
Odată cu încălzirea climei de pe planeta noastră, atmosfera terestră conţine mai mulţi vapori de apă (aproximativ +7% la fiecare grad Celsius suplimentar), crescând riscurile de episoade cu precipitaţii abundente, care, asociate cu alţi factori cum ar fi urbanizarea, cauzează inundaţii.
În Turcia şi Bulgaria, două ţări care se învecinează cu Grecia, ploile diluviene din ultimele zile au făcut în total 12 victime.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News