În cazul primei întrebări Augustin Zegrean precizează că în acest moment Constituția nu specifică fapte pentru care nu se poate face amnistie și grațiere.
"Prima întrebare este simplă și clară. Sigur, se pot pune probleme de constituționalitate foarte multe pentru că întrebarea aceasta presupune modificarea Constituției. Pe această Constituție, prima întrebare nu poate fi pusă în aplicare. În Constituție se spune clar despre aministie și grațiere că pot fi adoptate prin lege, nu se stabilesc fapte pentru care nu se poate face grațiere sau amnistie," a spus Augustin Zegrean.
În ceea ce privește a doua întrebare, fostul președinte al Curții Constituționale spune că în mod identic, este nevoie de modificarea Constituției pentru punerea ei în aplicare.
"A doua întrebare este destul de lungă și de confuză. N-o să înțeleagă oamenii. Aici iar se pun probleme de constituționalitate, această întrebare nu poate fi transpusă în legalitate fără modificarea Constituției pentru că acolo este precizat că Guvernul poate să adopte ordonanțe simple sau de urgență și se precizează în ce situații se poate adopta și ce nu poate să cuprindă. Deci, amândouă întrebările necesită modificarea Constituției, ceea ce înseamnă că ele vor trece, lumea va ști despre ce e vorba, politicienii ar trebui să țină seama de voința poporului dacă va trece referendumul și să modifice Constituția ca să poată să transpună în legislație răspunsul la aceste întrebări.
Aceste întrebări nu vor rezolva problemele din Justiție pentru că Justiția este în permanentă reformă de când e lumea. Nu vom rezolva definitiv problemele din Justiție pentru că oamenii nu sunt mulțumiți în general, nu doar la noi, ci peste tot. Îngerii dacă ar veni să-i judece și oamenii tot ar fi nemulțumiți," a mai spus Zegrean.
Iată cele două întrebări propuse astăzi de Klaus Iohannis pentru referendumul din 26 mai:
1.Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și gratierii pentru infracțiuni de corupție?
2. Sunteti de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News