Vizita de joi a președintelui rus Vladimir Putin la Beijing va fi probabil lipsită de înțelegeri importante, dar va marca începutul noului său mandat prezidențial cu o demonstrație de sprijin din partea celui mai puternic partener politic al său, omologul chinez Xi Jinping, relatează Reuters.
Se așteaptă ca misiunea de două zile a lui Putin să evidențieze parteneriatul „fără limite” lăudat de cei doi, sfidând presiunea exercitată de Statele Unite în legătură cu invazia Rusiei în Ucraina în 2022.
Ministerul chinez de Externe a confirmat marți călătoria lui Putin, afirmând că Xi și Putin vor face schimb de opinii cu privire la legăturile și „problemele internaționale și regionale de interes comun”.
În timp ce diplomații și analiștii se așteaptă ca Putin să facă presiuni asupra lui Xi pentru un sprijin suplimentar pentru economia de război a Rusiei, de la mașini și produse chimice pentru a ajuta industriile sale militare la achiziții de petrol și gaze la prețuri mai reduse, călătoria lui Putin este probabil să fie puternic simbolică pentru o viziune mondială comună centrată pe contracararea unei ordini conduse de SUA.
"China este partenerul strategic al Rusiei - aceasta este calea aleasă de președintele Rusiei și de liderul Chinei - și nimic nu va schimba acest lucru, indiferent de ceea ce Occidentul încearcă să spună sau să facă”, a declarat un oficial rus sub rezerva anonimatului, mai scrie sursa citată.
Într-un interviu cu agenția de știri chineză Xinhua publicat miercuri dimineață, Putin a susținut planul Chinei pentru o soluționare pașnică a crizei ucrainene, afirmând că Beijingul a înțeles pe deplin ce se află în spatele acestuia.
„La Beijing, ei înțeleg cu adevărat cauzele profunde ale acesteia și semnificația sa geopolitică globală”, a declarat Putin, potrivit unei transcrieri în limba rusă publicată pe un site web al Kremlinului.
Putin va discuta, de asemenea, despre legăturile economice cu premierul chinez Li Qiang și va vizita Harbin, un oraș din nord-estul țării cu legături istorice cu Rusia.
Sosirea lui Putin urmează unei misiuni la Beijing, la sfârșitul lunii trecute, a secretarului de stat american Antony Blinken, în parte pentru a-l avertiza pe principalul diplomat chinez, Wang Yi, împotriva aprofundării sprijinului militar pentru Rusia.
Dar, în ciuda relației „fără limite” - declarată de Putin și Xi la Beijing cu doar câteva zile înainte de lansarea invaziei din februarie 2022 - China a evitat până acum să furnizeze arme și muniții reale pentru efortul de război al Rusiei.
Și, în ciuda discuțiilor interne inițiale din SUA privind sancționarea băncilor chineze, oficialii americani au declarat luna trecută că nu au încă astfel de planuri.
„Sunt sigur că Putin ar dori să aibă ajutorul Chinei pentru a ajuta Rusia să treacă peste linia de demarcație în Ucraina”, a declarat Alexander Neill, un analist în domeniul apărării cu sediul în Singapore.
„Ce mai poate face China fără a atrage acțiuni din partea Washingtonului va fi un element foarte atent analizat în această misiune”, a spus Neill.
Alți analiști au spus că simpla întâlnirea dintre Xi și Putin în sine are o însemnătate puterincă.
"Simplul act de primire a lui Putin de către Beijing - în sine - este deja o formă de sprijin pentru Rusia, deoarece China este singura țară majoră rămasă care nu a izolat Moscova”, a declarat James Char, un cercetător în domeniul securității la Școala de Studii Internaționale S. Rajaratnam din Singapore.
„China are nevoie să aibă Rusia de partea sa pentru a submina ordinea mondială condusă de SUA și în lupta sa pe termen lung cu SUA pentru supremația geopolitică”.
Rapoartele presei de stat chineze de miercuri au afirmat că Putin se află într-o vizită de stat completă, unii comentatori chinezi subliniind importanța „diplomației șefului de stat” în consolidarea în continuare a relațiilor.
Totuși, în sens mai larg, alte limite rămân asupra relației.
Char remarcă o neîncredere reciprocă persistentă - aliații ideologici comuniști de odinioară s-au despărțit la apogeul Războiului Rece - în timp ce o sursă rusă de rang înalt remarcă scepticismul elitelor rusești în legătură cu faptul de a deveni „apendice de resurse” al Chinei.
Sosirile de petrol rusesc în China, inclusiv prin intermediul conductelor în baza unor contracte pe termen lung, au crescut cu un sfert anul trecut, ajungând la un nivel record de 2,14 milioane de barili pe zi (bpd), ceea ce a făcut ca Moscova să devină principalul său furnizor pentru al doilea an consecutiv.
Datele analizate de Reuters arată că China a economisit aproximativ 4,34 miliarde de dolari în primele nouă luni din 2023 cumpărând petrol rusesc la preț redus.
Importurile de gaze rusești ale Chinei au urcat anul trecut cu aproape 40% față de 2022, la 33,7 miliarde de metri cubi, potrivit calculelor Reuters pe baza cifrelor vamale și a datelor firmei de consultanță RBAC. În pofida creșterii, gigantul energetic Gazprom, deținut de Kremlin, încă se luptă să umple golul vânzărilor pierdute de gaze europene.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News