Doi copii şi părinţii lor au contestat legea, care se aplica doar vălului ce acoperă integral capul, nu şi acoperămintelor religioase de dimensiuni mai mici purtate de credincioşii evrei sau de băieţii sikhşi. Regula impusă încalcă principiile nediscriminării, libertăţii religioase şi libertăţii de gândire, a declarat preşedintele Curţii Constituţionale, Christoph Grabenwarter, dând citire hotărârii.
“Există un risc că (legea) ar putea îngreuna accesul fetelor musulmane la educaţie şi ar putea duce la excluziunea lor socială“, a avertizat el, subliniind că vălul este purtat nu doar din motive religioase, ci şi culturale sau de tradiţie. IGGOe, organizaţie umbrelă care îi reprezintă pe musulmanii din Austria, a salutat în decizia Curţii un semnal important pentru libertatea religioasă şi statul de drept. Totuşi, IGGOe a subliniat că fetele din şcolile primare sunt prea tinere pentru a-şi acoperi capul.
“Oportunităţi egale şi autonomia fetelor şi femeilor în societatea noastră nu pot fi atinse prin interdicţii', a afirmat preşedintele IGGOe, Umit Vural, într-un comunicat. În schimb, este necesar să fie întărite drepturile omului, iar exercitarea de presiuni pentru purtarea vălului este inacceptabilă“, a adăugat el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News