Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Îngrijorare în Italia. Viermele de foc a invadat plajele. Operatorii din turism se tem că ar putea fi o vară grea
WhatsApp
Viermele de foc îngrijorează operatorii de turism din Italia, după ce plajele din sud au fost invadate de această insectă. 

Vermecanul, numit și „vierme de foc”, se găsește în zona ionică de secole, dar începe să se reproducă și să populeze de asemenea Marea Adriatică și Tireniană. Totul din cauza schimbărilor climatice.

Va fi viermele de foc noul coșmar al verii de pe litoral? Știrile din ultimele zile despre răspândirea sa sporită în regiunile sudice provoacă îngrijorare în rândul operatorilor de turism. Forma populară sub care este cunoscut în Italia („vierme de foc” sau „tegna cu barbă”) nu este de bun augur. De fapt Hermodice carunculata, așa cum se numește științific, este un animal marin mai puțin „rău” decât sugerează numele.

Prezența sa în apele de scăldat poate fi comparată cu cea a meduzelor, ceea ce poate face înotul mai puțin plăcut în caz de contact accidental. Dar pentru oameni nu este letal. În orice caz, să încercăm să înțelegem ceva mai mult despre acest „invadator nativ”. 

Viermele de foc în Italia

Până acum nu a fost atât de probabil să dai peste un vierme de foc în timp ce înoți. Totuși, dacă ar avea loc o astfel de întâlnire care ar fi riscul pentru om?

Ar fi ceva asemănător cu ceea ce se întâmplă în cazul înțepăturilor de meduză: perii albi care acoperă spatele viermelui ar afecta pielea umană. Filamentele inoculează o toxină care provoacă arsuri, eritem, mâncărime și forme de parestezie sau amorțeală. Pe scurt, efectele sunt limitate la oameni, dar la alte animale marine mai mici, aceste înțepături induc paralizie care îi permite Hermodice-ului să le atace și să se hrănească cu ele.

Așadar, o întâlnire cu viermele de foc ar provoca probleme ușor deranjante, dar nu foarte grave pentru om. 

Viermele de foc în Marea Mediterană

 

În Marea Mediterană prezența micului nostru vierme colorat a fost semnalată în literatura științifică încă din prima jumătate a secolului al XIX-lea, cu prima mențiune în 1832. Dar teritoriul său de alegere fusese întotdeauna cadranul sudic al Mare Nostrum și, în în special în ceea ce privește Italia, coastele Ionice. De câțiva ani, însă, prezența sa a fost înregistrată și în zonele mai la nord, în special până în Arhipelagul Toscan, în Marea Tireniană și de-a lungul coastelor Apuliene ale Adriaticii. Tot în acest bazin a crescut izolina vermicello, dar a afectat în principal coastele Croației, care au o conformație mai stâncoasă și, prin urmare, sunt mai potrivite pentru așezarea sa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
pixel