Aproape 60% dintre oameni dorm cu ușa camerei deschisă, conform unui studiu american. Este o alegere care ar putea fi banală, deși în cazul unui incendiu în casă, această decizie ar putea însemna viața sau moartea. Este dovedit că o ușă închisă poate încetini răspândirea flăcărilor, poate reduce fumul toxic, poate îmbunătăți nivelul de oxigen și poate scădea temperaturile.
În casele noastre suntem înconjurați de mobilier și materiale sintetice de construcție, care favorizează răspândirea focului, așa că gestul de a închide ușa ar putea face diferența atunci când vine vorba de a dormi în siguranță. S-a estimat că, în ultimele decenii, timpul mediu pentru a scăpa dintr-un incendiu acasă a trecut de la 17 minute la doar trei minute sau mai puțin.
Nu este doar o lipsă de conștientizare. Majoritatea oamenilor care dorm cu ușa deschisă o fac pentru că ei consideră în mod eronat că este mai sigur, dar este exact opusul a ceea ce recomandă pompierii.
Obișnuiește-te să închizi nu numai ușa dormitorului tău noaptea, ci și a copiilor tăi. Este, de asemenea, un moment bun pentru a testa detectoarele de fum și monoxid de carbon, pentru a vă verifica casa pentru pericole de incendiu și pentru a revizui planul de evacuare al familiei dumneavoastră sau pentru a crea unul, dacă nu ați făcut-o deja. Aceste mici precauții pot face diferența.
Dacă izbucnește un incendiu în casa ta, trebuie să știi să-l stingi corect cu un stingător. Pompierii recomandă să aveți întotdeauna un stingător de incendiu acasă, la locul de muncă sau în mașină pentru că „este cheia pentru a preveni ca o urgență să devină ireversibilă. Este economic și ușor de utilizat”.
Extinctorul este un element care oferă o mare siguranță și, mai presus de toate, oferă liniște sufletească pentru a face față unor situații mai frecvente decât credem. Se instalează ușor, deși ar trebui amplasat în zonele cu cel mai mare risc, precum bucătăria sau garajul. Trebuie să alegeți un loc vizibil cu acces ușor, dar întotdeauna departe de surse de ardere, mobilier din lemn sau textile.
Merită să știți că durata maximă de viață a unui stingător este de 20 de ani. Este foarte important să ai revizuirile periodice ale stingătorului la zi pentru a controla presiunea, etanșarea, furtunul sau mânerul. O dată pe an, are nevoie de întreținere autorizată de producător și la fiecare cinci ani trebuie să treacă un test de funcționare.
Știi cum să folosești un stingător? Vă rezolvăm îndoielile în trei pași simpli. Mai întâi, trageți inelul de zăvor pentru a îndepărta sigiliul. Apoi, apăsați ferm mânerul și, în sfârșit, direcționați jetul spre baza flăcării și mențineți extinctorul în poziție verticală. Simplu, nu?
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News