El a mai spus că o cerere similară de aderare este "iminentă" şi din partea Georgiei. Între timp, la Tbilisi, premierul georgian Irakli Garibaşvili a semnat deja joi cererea de aderare a ţării sale la UE.
Cele două ţări se vor alătura Ucrainei în eforturile de aderare, după ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut marţi UE să aprobe intrarea rapidă a Kievului, în contextul invaziei ruse din ţara sa.
Candidatura Ucrainei va fi discutată la summitul liderilor din UE de săptămâna viitoare, a confirmat înaltul oficial citat.
Comisia Europeană urmează să examineze aplicaţia Kievului.
Statele membre ale UE sunt, totuşi, sceptice în privinţa unui parcurs rapid al Ucrainei spre statutul de ţară candidată, a precizat oficialul european, care a recunoscut în acelaşi timp că invazia rusă creează "noi parametri".
Aderarea la UE este în mod normal un proces lung şi tensionat politic, în timpul căruia ţările trebuie să se alinieze la regulile şi valorile UE. Statele membre ale UE au ultimul cuvânt în privinţa aplicaţiilor de aderare.
Ţări care au oficial statutul de candidate la aderare sunt Albania, Macedonia de Nord, Serbia, Muntenegru şi Turcia. Cu toate acestea, negocierile de aderare sunt blocate sau trenează de mai mulţi ani.
Statutul de candidat la aderarea la UE poate oferi unei ţări beneficii concrete, de exemplu datorită faptului că aceasta devine mai atractivă pentru investiţii, fluxurile comerciale sunt mai uşoare şi stabilitatea este mai mare, conform UE.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luni că a semnat o cerere oficială de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană.
Președintele Volodymyr Zelensky a semnat cererea de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană.
La semnare au participat președintele Verkhovna Rada Ruslan Ștefănescuk și prim-ministrul Denis Șmygal.
Premierul Denis Shmygal a declarat că Ucraina își depune cererea de aderare la Uniunea Europeană.
"Ucrainenii au dovedit demult că suntem cu toții parte integrantă a comunității europene. Este timpul să punem acest lucru pe hârtie. Ucraina depune o cerere de aderare la UE în cadrul unei proceduri speciale. Suntem recunoscători partenerilor noștri pentru sprijinul și deciziile rapide", se arată în comunicat.
Aderarea Ucrainei la UE necesită aprobarea unanimă a celor 27 de state membre
Această procedură nu există ca atare, iar integrarea în UE este un proces de durată pentru ca legislaţia ţării candidate să fie armonizată cu dreptul european, notează AFP. Procesul necesită negocieri complexe asupra a numeroase subiecte şi criterii dificile de respectat pentru o ţară în război, cum ar fi stabilitatea politică şi o economie de piaţă viabilă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News