Poliția din Germania va avea permisiunea să utilizeze un software de recunoaștere facială pentru identificarea suspecților de terorism și a infractorilor periculoși, conform unui proiect de lege propus de Nancy Faeser, ministrul de interne al Germaniei, relatează DPA.
Conform declarațiilor unui purtător de cuvânt al Ministerului de Interne german, această autorizare va include și Biroul poliției penale federale.
De exemplu, anchetatorii vor avea posibilitatea de a compara videoclipuri de pe internet cu membri ai organizației Statul Islamic folosind imagini de pe rețelele de socializare, cu scopul de a obține informații despre locația acestor persoane.
De mult timp, autoritățile de aplicare a legii au solicitat acces la astfel de instrumente. Arestarea Danielei Klette în februarie a oferit un impuls semnificativ în acest sens. Daniela Klette a fost un fost membru al organizației teroriste de extremă stânga Facțiunea Armatei Roșii, operând sub o identitate falsă în Berlin timp de mulți ani.
Înainte de arestarea sa, un jurnalist canadian a utilizat un program de recunoaștere facială pentru a găsi fotografii mai vechi ale Danielei Klette și ale grupurilor sale de dans din Berlin pe internet.
Modificările legislative propuse, care necesită aprobarea parlamentului și a guvernului, vor permite anchetatorilor să efectueze comparații biometrice utilizând imaginile de pe internet și analiza automată a datelor cu ajutorul inteligenței artificiale.
Un atentat terorist cu consecințe de neimaginat a fost dejucat în ultimul moment în Austria, care a beneficiat de serviciul de informații externe al unui alt stat.
Principalul care a jurat credință organizației teroriste Statul Islamic (SI), plănuia un atac împotriva celor aproximativ 20.000 de fani ai cântăreței Taylor Swift, cunoscuți ca "Swifties", care urmau să se adune în fața Stadionului Ernst Happel din Viena.
Cântăreața pop americană avea programate trei concerte la Viena, în serile de joi, vineri și sâmbătă, însă acestea au fost anulate miercuri seară din motive de securitate.
Alături de suspectul principal, doi tineri austrieci, cu vârste de 17 și 15 ani, au fost reținuți miercuri pentru implicarea lor în presupusul complot.
Tânărul de 15 ani a fost eliberat ulterior și este tratat acum ca martor, potrivit unui articol publicat vineri de cotidianul austriac Kurier.
Ultimul arestat, un suspect irakian ar fi jurat credință organizației teroriste Statul Islamic pe 6 august, însă rămâne neclar dacă acesta a avut legătură directă cu atacul planificat, a precizat aceeași sursă.
Se pare că autoritățile austriece au primit informații despre amenințările legate de concertele cântăreței Taylor Swift de la serviciile de informații americane, deoarece legislația austriacă nu permite monitorizarea aplicațiilor de mesagerie instantanee, pe care suspecții le-au folosit pentru a comunica.
Taylor Swift, care are următorul spectacol programat săptămâna viitoare la Londra, nu a făcut încă declarații publice cu privire la anularea concertelor sale de la Viena.
Poliția britanică a afirmat că nu există indicii că complotul din Viena ar putea afecta concertele pe care artista le va susține în Regatul Unit.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News