Campania de rebranding a guvernului, "Hello, Hong Kong", se prezintă ca un efort de a spune "povești bune" despre orașul din sudul Chinei, unde ani de represiune politică, împreună cu restricții pandemice, au pătat reputația sa favorabilă afacerilor.
Promițând "fără izolare, fără carantină și fără restricții" în timpul unui discurs ținut în fața unor personalități din domeniul afacerilor și al turismului, șeful executivului, John Lee, a anunțat 500 000 de bilete de avion gratuite pentru vizitatori, pentru a experimenta "agitația și viața agitată" a orașului.
Ofertele vor fi deschise în martie și vor fi distribuite în principal de companiile aeriene locale Cathay Pacific, HK Express și Hong Kong Airlines.
Alte 80.000 de bilete vor fi oferite rezidenților în timpul verii, iar transportatorii nu au anunțat încă destinațiile.
"Aceasta, doamnelor și domnilor, este probabil cea mai mare primire din lume", a declarat Lee.
Aderarea la doctrina "zero-Covid" a Beijingului de carantină, granițe închise și măști faciale a menținut Hong Kong-ul în mare parte liber de virus până la o epidemie mortală de Omicron la începutul anului 2022.
Dar a contribuit, de asemenea, la o recesiune economică și la exodul a peste 2,5 la sută din populație.
Chiar dacă liderii din mediul de afaceri au avertizat că Hong Kong va avea nevoie de un plan complet de ieșire din Covidiu înainte de orice repornire semnificativă, oficialii au insistat să reducă treptat restricțiile.
Controalele au închis ceea ce era anterior unul dintre cele mai conectate orașe din Asia. Hong Kong a primit doar 600.000 de vizitatori în 2022, mai puțin de un procent din cifra din 2018.
Mai mult de 130 de companii internaționale și-au închis birourile din Hong Kong în ultimii trei ani, în timp ce un sondaj recent realizat în rândul a 253 de firme japoneze a arătat că asigurarea de lucrători de calitate a fost principala lor preocupare.
Mai mult de un sfert dintre companiile intervievate sunt îngrijorate de exodul creierelor din cauza legii privind securitatea națională pe care Beijingul a impus-o în 2020 pentru a reprima protestele uriașe și adesea violente.
Potrivit cifrelor oficiale, peste 140.000 de persoane au părăsit forța de muncă din Hong Kong anul trecut, când economia s-a contractat cu 3,5%.
Principalul diplomat american din Hong Kong, Greg May, a declarat săptămâna trecută că reputația orașului ca centru financiar va depinde de capacitatea sa de a respecta drepturile omului.
"Părerea noastră continuă să fie că acțiunile Beijingului ar putea forța și mai mult pe mulți dintre cei mai buni și mai străluciți oameni ai orașului să fugă", a spus el.
Lee, un fost șef al securității care se află în prezent sub sancțiuni americane pentru rolul său în stingerea protestelor din 2019, a promis să corecteze publicitatea slabă pe care el și alți oficiali guvernamentali au acuzat-o pentru starea de rău a metropolei.
"Voi transmite personal mesajele de promovare a performanțelor noastre ca cea mai liberă economie din lume și ca centru financiar internațional al Chinei”, conform anews.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News