Medicii rezidenți reprezintă 45% din totalul medicilor din cadrul Serviciului Național de Sănătate. În urma protestului, operațiile și programările vor fi anulate pentru mii de pacienți, iar medicii seniori și alți medici au fost nevoiți să fie recrutați pentru a acoperi serviciile de urgență, îngrijirea critică și serviciile de maternitate.
Asociația Medicală Britanică, sindicatul medicilor, afirmă că salariile medicilor începători au scăzut cu 26% în termeni reali din 2008, în timp ce volumul de muncă și listele de așteptare ale pacienților au atins cote record. Sindicatul spune că epuizarea și creșterea costului vieții din Marea Britanie îi îndepărtează pe mulți medici de serviciul public de sănătate.
Sindicatul a declarat că medicii nou calificați câștigă doar 14,09 lire (17 dolari) pe oră.
"Tot ceea ce cer medicii debutanți este să fie plătiți cu un salariu care să corespundă setului nostru de competențe", a declarat Rebecca Lissman, 29 de ani, stagiară în obstetrică și ginecologie. "Iubim NHS și nu vreau să lucrez în practica privată, dar cred că asistăm la o erodare a serviciilor publice."
"Vreau să lucrez, să am grijă de oameni, să mă pregătesc. Nu vreau să fiu aici în grevă, dar simt că trebuie să o fac", a adăugat ea, citată de publicația AP News.
Alți lucrători din domeniul sănătății, inclusiv asistenți medicali și paramedici, au organizat, de asemenea, greve în ultimele luni pentru a cere salarii și condiții mai bune. Cifrele NHS arată că peste 100.000 de programări au fost deja amânate în această iarnă ca urmare a grevelor asistentelor medicale.
Stephen Powis, directorul medical al NHS England, a declarat că se așteaptă ca greva de 72 de ore din această săptămână să aibă cel mai grav impact și va provoca "perturbări extinse".
El a spus că unele îngrijiri pentru cancer vor fi probabil afectate, alături de programările de rutină și unele operații.
Premierul Rishi Sunak a declarat duminică reporterilor că este "dezamăgitor faptul că sindicatul medicilor rezidenți nu discută cu guvernul". Sindicatul medicilor a declarat că oficialii au refuzat să se angajeze cu cererile lor timp de luni de zile și că o invitație recentă la discuții a venit cu condiții prealabile "inacceptabile".
Greva medicilor din această săptămână va coincide cu ieșirile în masă ale zecilor de mii de profesori și funcționari publici miercuri, ziua în care guvernul își va dezvălui ultima declarație bugetară.
Un val de greve a perturbat viața britanicilor timp de luni de zile, deoarece muncitorii cer majorări salariale pentru a ține pasul cu inflația în creștere, care a ajuns la 10,1% în ianuarie. Aceasta a scăzut de la un vârf de 11,1% atins în noiembrie, dar este în continuare cea mai mare din ultimii 40 de ani.
Zeci de alte persoane din sectorul public, inclusiv șoferi de tren, manipulatori de bagaje din aeroporturi, personal de frontieră, examinatori auto, șoferi de autobuz și lucrători poștali, au desfășurat mișcări de protest pentru a cere salarii mai mari.
Sindicatele spun că salariile, în special în sectorul public, au scăzut în termeni reali în ultimul deceniu, iar o criză a costului vieții, alimentată de creșterea bruscă a prețurilor la alimente și energie, i-a făcut pe mulți să ducă o luptă continuă pentru a-și plăti facturile.
-----------------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:
-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH
-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6
-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News