Ministerul pentru Propagarea Virtuții și Prevenirea Viciului al regimului taliban din Afganistan a anunțat printr-un comunicat că va înceta să „ofere sprijin și cooperare cu Misiunea de Asistență a Națiunilor Unite în Afganistan, care va fi considerată o parte adversă”. Decizia vine ca urmare a îngrijorării exprimate de ONU în legătură cu ultima lege dată de regimul taliban, Legea viciului și virtuții, în care femeilor afgane li se interzice să li se audă vocea în public și să iasă din casă fără să aibă fața și corpul acoperite.
Talibanii au reușit pe 15 august 2021 să intre Kabul și să câștige puterea fără ca cineva să li se opună. După trei ani de preluarea puterii, talibanii aplică legea islamică într-o manieră ultra-riguroasă, îngrădind drastic libertatea femeilor, care au ajuns să fie excluse și din spațiile publice.
Raportorul special pentru situația drepturilor omului în Afganistan, Richard Bennett, a declarat că noua lege reprezintă un pas înapoi pentru societatea afgană, anunță swissinfo.ch. Talibanii i-au interzis oficialului să mai intre în Afganistan, fiind declarat persoană de neîncredere, care împrăștie propagandă.
Guvernul taliban rămâne nerecunoscut neoficial de comunitatea internațională, deși continuă să revendice scaunul Afganistanului la ONU. Și Uniunea Europeană a avertizat că noua lege a creat „un alt obstacol în calea normalizării relațiilor” dintre Afganistan și cele 27 de state membre ale sale.
După promulgarea Legii viciului și virtuții, zeci de femei afgane au luat parte la o mișcare de protest pe internet, cu videoclipuri cu ele cântând, și în care își arătă o mică parte din față.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News