Numele celor doi manageri apare pe pagina oficială a guvernului Ucrainei făcută special pentru a evidenția persoanele care se află sub sancțiuni sau pentru care se cer sancțiuni ca urmare a invaziei rusești din Ucraina (sanctions.nazk.gov.ua). Pagina este susținută de Ministerul de Externe al Ucrainei și de Agenția Națională Anticorupție a Ucrainei (NAZK), relatează Der Standard.
Cu acest site și lista de sancțiuni, guvernul ucrainean dorește să creeze presiuni internaționale împotriva anumitor persoane și companii pe care Kievul le-a asociat cu războiul de agresiune rus sau care ar susține regimul rus.
Pe pagina principală, șeful Raiffeisen Bank International (RBI) este menționat ca șef al consiliului de supraveghere al filialei RBI din Ucraina, fosta Raffeisenbank Aval, care funcționează acum ca societate pe acțiuni Raiffeisen Bank.
Pe site-ul ucrainean nu există explicații mai detaliate pentru recomandarea de a sancționa cei doi manageri RBI. În general, însă, se spune că sunt oameni „de rang înalt” în instituții „care lucrează în sectorul financiar și susțin financiar acțiuni care subminează securitatea, suveranitatea și independența Ucrainei”.
Potrivit raportului anual din 2021, atât Strobl, cât și Gschwenter sunt membri ai consiliului de supraveghere al băncii subsidiare Raiffeisen din Moscova. La sfârșitul anului 2021, banca din Rusia avea o cifră de afaceri de 18 miliarde de euro și peste 9000 de angajați. Banca din Rusia este una dintre cele mai mari zece bănci din țară.
Filiala din Rusia a contribuit cu o mare parte din profitul băncii. De la începutul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei din 24 februarie, RBI a fost supus unei presiuni din ce în ce mai mari pentru această implicare.
De atunci, banca austriacă a căutat modalități de a manageria filiala rusă. Cele două opțiuni sunt de a continua ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat sau de a vinde. Nu s-a decis nimic în acest sens și nu au existat declarații oficiale ale RBI pe această întrebare de luni de zile.
Asigurătorul Raiffeisen Life se află și pe lista companiilor pentru care se recomandă sancțiuni („în așteptarea sancțiunilor”). Compania rusă este o subsidiară a grupului de asigurări austriac Uniqa (75 la sută) și a RBI în Rusia (25 la sută). Purtătorul de cuvânt al RBI nu a dorit să comenteze lista de recomandări pentru sancțiuni, la o întrebarea adresată de publicația austriacă Der Standard.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News