Deplasările neesenţiale din Regatul Unit în Franţa sunt interzise din 18 decembrie, în încercarea de a limita răspândirea variantei Omicron a coronavirusului, reaminteşte dpa. Până acum s-au aplicat însă unele excepţii.
Ministerul de Externe de la Londra şi-a actualizat recomandările de călătorie în Franţa, arătând că "guvernul francez a indicat că cetăţenilor Regatului Unit care călătoresc din Regatul Unit şi nu au reşedinţa în Franţa nu li se va permite să tranziteze Franţa pentru a reveni în ţările lor de reşedinţă, decât dacă se deplasează pe calea aerului".
"Încercăm să obţinem de urgenţă clarificări suplimentare din partea guvernului Franţei, iar între timp recomandăm cetăţenilor Regatului Unit care se întorc în alte ţări europene prin Franţa să verifice la transportatori înainte de călătorie".
Restricţia îi afectează pe cei care doresc să evite călătoria cu avionul pentru a se întoarce la locuinţele din UE, după ce au petrecut Crăciunul în Regatul Unit.
Serviciul feroviar Eurotunnel Le Shuttle, care operează trenuri de transport al vehiculelor între Folkestone (Anglia) şi Calais (Franţa) a comunicat că decizia de a interzice tranzitul auto a fost luată de guvernul de la Paris marţi. Pasagerii sunt îndrumaţi către site-ul de internet al ambasadei franceze la Londra, deşi informaţiile privind călătoriile nu au mai fost actualizate pe site din 20 decembrie.
Regatul Unit s-a retras din Uniunea Europeană la 31 ianuarie 2020, cu o perioadă de tranziţie până la sfârşitul anului respectiv.
Premierul britanic Boris Johnson a atras atenţia miercuri că majoritatea pacienţilor bolnavi de COVID-19 care ajung la terapie intensivă nu au făcut booster-ul şi a lansat un apel la vaccinare, relatează Reuters, citată de Agerpres.
În timpul unei vizite la un centru de vaccinare, premierul britanic a declarat că unii doctori i-au spus că aproape 90% dintre pacienţii cu COVID-19 aflaţi la terapie intensivă nu au vaccinul booster făcut.
"Îmi pare său să o spun, însă majoritatea covârşitoare a persoanelor care ajung în prezent la terapie intensivă în spitale nu au booster-ul", a afirmat el. "Am vorbit cu medici care spun că procentul (nevaccinaţilor) este de aproape 90% în rândul persoanelor de la terapie intensivă", a adăugat premierul.
Marea Britanie înregistrează în prezent un nivel record de infectări cu COVID-19, cu 129.471 contabilizate marţi, în special din cauza variantei Omicron a virusului, extrem de contagioasă. Deşi numărul zilnic de spitalizări creşte, acesta este încă mult sub criza prin care au trecut spitalele la începutul anului - circa 1.000 comparativ cu 4.000 în ianuarie.
În aceste condiții, premierul a adăugat că britanicii ar trebui să celebreze Revelionul cu prudenţă, după ce a decis să nu înăsprească restricţiile.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News