Măsura survine după ce parlamentul de la Londra a aprobat săptămâna trecută o lege care îl obligă pe prim-ministru să ceară o nouă amânare a Brexit-ului pentru a se evita o ieşire fără acord la 31 octombrie.
Premierul Johnson a declarat însă că 'mai degrabă ar zăcea mort într-un şanţ' decât să ceară Bruxelles-ului o nouă amânare, ceea ce măreşte probabilitatea ca guvernul său să încerce să găsească o portiţă pentru a nu da curs legii sau pur şi simplu să o ignore.
Potrivit BBC şi Sky News, care citează surse parlamentare, deputaţi ai opoziţiei şi conservatori moderaţi excluşi din partid se pregătesc pentru un astfel de scenariu punând pe picioare o echipă de jurişti care să lupte în instanţă împotriva guvernului, dacă va fi necesar.
Informaţia a fost confirmată de liderul Partidului Laburist, Jeremy Corbyn, care a precizat că laburiştii nu sunt implicaţi ca partid în această iniţiativă.
Potrivit lui Boris Johnson, singura soluţie pentru impasul în cazul Brexit-ului o reprezintă un scrutin anticipat, pe care a încercat să-l convoace pentru 15 octombrie, şi de la care speră că i-ar da un nou mandat pentru a retrage Marea Britanie din UE la data stabilită.
După un prim eşec miercuri, guvernul va supune din nou la vot luni planul de convocare a alegerilor anticipate.
Un sondaj privind intenţiile de vot, realizat de Survation pentru Daily Mail, îi creditează pe conservatori cu un scor de 29%, în scădere cu două puncte procentuale faţă de sondajul anterior, în timp ce laburiştii se menţin la 24%. Îi urmează liberal-democraţii (pro-UE) cu 18% şi Partidul Brexit cu 17%.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News