Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Guvernul a redus ajutoarele financiare acordate refugiaților ucraineni
WhatsApp
Guvernul a redus ajutoarele financiare acordate refugiaților din Ucraina.

Guvernul a aprobat în şedinţa de miercuri o hotărâre prin care reglementează cuantumul şi condiţiile de acordare a sumelor forfetare pentru cetăţenii străini sau apatrizii aflaţi în situaţii deosebite proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina.

Hotărârea pune în aplicare Ordonanţa de urgenţă 96/2024, prin care s-a creat un nou cadru normativ în domeniu.

"Actul normativ prevede perioada în care beneficiarilor le pot fi acordate sume forfetare pentru acoperirea cheltuielilor de cazare la maxim 3 luni consecutive; sumele de care beneficiază sunt de 750 lei/lună pentru o persoană singură şi 2.000 lei/lună pentru o familie. De asemenea, se reduce cuantumul sumelor acordate beneficiarilor anteriori, găzduiţi în locaţiile stabilite de comitetele judeţene, precum şi al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă de la 750 lei la 500 lei/lună pentru persoana singură şi de la 2.000 lei 1.500 lei/lună pentru o familie", se precizează într-un comunicat transmis de Executiv.

Conform unei alte modificări, în cazul antepreşcolarilor şi preşcolarilor, condiţia de a fi înscrişi în grupe de studiu se consideră îndeplinită şi în situaţia în care solicitantul prezintă un document emis de unitatea de învăţământ preuniversitar din care să rezulte că minorul nu poate fi înscris, din lipsa locurilor. Anterior, această posibilitate nu exista, menţionează sursa citată.

"În plus, se elimină verificările realizate prin intermediul sistemului informatic PatrimVen şi a Sistemului Informatic Integrat al Învăţământului din România (SIIIR). Totodată, se stabileşte faptul că sumele rezultate din aplicarea HG nr. 368/2023 şi nevirate unităţilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale se virează la data alocărilor bugetare cu această destinaţie", se explică în comunicat. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
pixel