Programul "Masă Sănătoasă" a fost inițial implementat în calitate de proiect pilot pentru 450 de școli în anul precedent. Obiectivul actual este extinderea acestuia la 1.000 de unități de învățământ. Mihai Constantin a subliniat importanța extinderii acestui program, evidențiind faptul că a fost creat cadrul legislativ necesar pentru această extindere în cursul ședinței de joi a Executivului.
Premierul Marcel Ciolacu a adăugat că, pe lângă continuarea Programului "Masă Sănătoasă", procedura privind tichetele educaționale de 500 de lei a fost finalizată. Aceste carduri vor putea fi ridicate de părinți și utilizate pentru achiziționarea de rechizite și îmbrăcăminte școlară, oferind sprijin financiar familiilor cu copii.
Programul "Masă Sănătoasă" este destinat preșcolarilor și elevilor participanți la activitățile didactice, oferindu-le zilnic suport alimentar gratuit, constând într-o masă caldă sau, în caz contrar, într-un pachet alimentar. Scopul acestui program este de a sprijini participarea la educație a tuturor copiilor, oferindu-le o alimentație sănătoasă care să susțină procesul de învățare.
Programul contribuie la crearea motivației pentru studiu, menținerea echilibrului socio-emoțional și întărirea stării de bine a elevilor, promovând igiena muncii intelectuale la vârste și în contexte diferite. În esență, se dorește asigurarea unei continuități a intervenției acordate prin Programul-pilot de acordare a suportului alimentar în 450 de unități de învățământ preuniversitar de stat.
Cele 450 de unități de învățământ preuniversitar care au beneficiat de Programul-pilot în anul precedent sunt acum incluse automat în Programul Național "Masă Sănătoasă" pentru anul în curs. Unitățile administrative teritoriale cu astfel de unități școlare pot începe procedurile de implementare a programului.
Finanțarea Programului Național "Masă Sănătoasă" provine de la bugetul de stat, din sume defalcate din veniturile bugetului de stat. Acestea sunt alocate pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, orașelor, municipiilor, sectoarelor și municipiului București. Bugetul alocat pentru anul 2024 este de 1.139.400 mii de lei, beneficiind preșcolari și elevi din maxim 1.000 de unități de învățământ preuniversitar de stat. Alocarea bugetară poate fi suplimentată în anumite condiții, cum ar fi stabilirea unei valori zilnice mai mari decât cea prevăzută sau creșterea numărului de beneficiari pe perioada aplicării programului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News