"Azi s-a aprobat OUG. Vorbim de o reducere de 50 de bani - 25 de bani vor fi suportați de către bugetul de stat, iar 25 de bani vor fi o reducere comercială pe care, voluntar, o vor aplica lanțurile de benzinării, în cazurile când doresc să ia și această reducere de la bugetul de stat de 25 de bani”, spune Virgil Popescu.
El precizează că ordonanța de urgență intră în vigoare joi noaptea.
"Eu mă aștept ca în perioada următoare, imediat următoare, să vedem companii care aplică această ordonanță”, adaugă Poperscu.
Ministrul Energiei precizează că benzinăriile vor avea la dispoziție „un termen scurt, în așa fel încât sistemele fiscale să poată fi actualizate și să poată să reflecte aceste modificări”.
Secretarul de stat din Ministerul Finanțelor, Mihai Diaconu, a precizat că în termen de 15 zile se va stabili modelul declarației pe care trebuie să o depună operatorii economici care comercializează carburanți, iar compensarea se va face cu obligațiile fiscale ale acestora, cum ar fi impozit pe profit sau TVA.
"Din analizele noastre estimăm că, în principal, stingerea se va face pe partea de TVA”, mai spune Diaconu.
Cheltuielile statului, a precizat reprezentantul Ministerului Finanțelor, vor fi de 800 de milioane de lei, iar măsura nu va duce la creșterea defi ctului bugetar.
„În situația în care vor exista creșteri nejustificate a prețurilor la carburanți în perioada de aplicare a acestei ordonanțe de urgență, acestea vor fi încadrate la categoria de acțiuni speculative și vor fi sancționate potrivit OUG 84/2022 privind combaterea acțiunilor speculative.”, a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a declarat că, în situaţia în care vor exista creşteri nejustificate ale preţurilor la carburanţi în perioada de aplicare a ordonanţei privind acordarea unei reduceri de 0,5 lei/litru, acestea vor fi încadrate la categoria de acţiuni speculative.
"În situaţia în care vor exista creşteri nejustificate ale preţurilor la carburanţi în perioada de aplicare a prevederilor acestei ordonanţe, acestea vor fi încadrate la categoria de acţiuni speculative, vor fi sancţionate potrivit OUG 84/2022 privind combaterea acţiunilor speculative şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative", a arătat Cărbunaru, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria.
Potrivit acestuia, va fi interzisă revânzarea carburanţilor achiziţionaţi cu reducerea de 0,5 lei, contravenţia fiind sancţionată cu amenzi de până la 500.000 de lei pentru persoanele juridice.
"Potrivit prevederilor de la art. 5 al acestei ordonanţe privind preţurile la carburanţi, va fi interzisă revânzarea produselor achiziţionate în condiţiile prevăzute de ordonanţă, respectiv cu această reducere de 0,5 lei. Mai precis, revânzarea acestor produse achiziţionate, în condiţiile ordonanţei respective, reprezintă contravenţie şi se sancţionează de către autorităţile prevăzute în OUG 84/2022 cu 50.000-500.000 de lei pentru contravenţiile săvârşite de persoanele juridice şi între 5.500 - 11.000 lei pentru contravenţiile săvârşite de persoanele fizice", a spus el.
Cărbunaru a mai precizat că Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor este pregătită pentru a face verificări în teren şi pentru a stabili dacă vor exista situaţii de creşteri nejustificate a preţurilor.
"ANPC este deja pregătită pentru a face verificări, investigaţii în teren şi pentru a stabili dacă vor exista situaţii de creşteri nejustificate a preţurilor. Au fost activi şi în urmă cu câteva luni, când a fost acea creştere a preţurilor la carburanţi. Acum este un nou cadru legal care le stă la dispoziţie celor de la ANPC", a declarat el.
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat, joi, că ordonanţa privind reducerea cu 50 de bani a preţului la carburanţi va intra în vigoare în această noapte. Potrivit acestuia, 25 de bani vor fi suportaţi de bugetul de stat, iar 25 de bani va fi o reducere comercială pe care, voluntar, o vor aplica lanţurile de benzinării în cazul în care doresc să obţină şi reducerea de 25 de bani de la bugetul de stat.
"Ordonanţa intră în vigoare în această noapte şi mă aştept ca în perioada imediat următoare să vedem în piaţă companii care aplică această ordonanţă. Să le lăsăm un termen scurt în aşa fel încât sistemele fiscale să poată fi actualizate şi să poată să reflecte aceste modificări", a subliniat ministrul Energiei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News