Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Grupul de lucru româno-german se laudă că a obținut limitarea subcontractării și obligativitatea asigurării de sănătate pentru muncitorii români
WhatsApp
Grupul de lucru româno-german la nivelul Ministerului Muncii a adus îmbunătăţiri privind condiţiile în care lucrează imigranţii, a declarat, luni, ambasadorul Germaniei la Bucureşti, Peer Gebauer, în cadrul conferinţei "Combatting Human Trafficking linked to Labour Exploitation and Forced Labour: Victim-centred Perspectives from Romania and Germany" de la reşedinţa sa.

"Când vorbim de România şi Germania, vorbim de o relaţie strânsă cu privire la această temă. Ştiţi că au fost cazuri publice ale unor români care au venit în Germania să lucreze în regim permanent sau temporar şi acum câţiva ani au existat incidente care au arătat cât de grea şi cât de vulnerabilă este situaţia pentru mulţi dintre ei. Problema a fost abordată, iar partea pozitivă a fost că ambele ţări şi-au unit forţele şi au creat un Grup de lucru implicat al ministerelor Muncii din cele două state", a spus diplomatul.

În acest sens, a menţionat ca reuşite obţinerea asigurării de sănătate şi limitarea posibilităţii de subcontractare, astfel încât imigranţii să aibă un mediu mai sigur de muncă.

La rândul său, secretarul de stat Valentin Vătăjelu, consilier al premierului României, a spus că în ultimii patru ani au fost peste 250 de cazuri de exploatare prin muncă în Germania.

"În ultimii patru ani, au fost 2.750 de cazuri de trafic de persoane, iar din acestea în 402, adică aproximativ 15%, au fost cazuri de exploatare prin muncă. (...) Dintre aceştia, 263 au fost cetăţeni români exploataţi în Germania, adică 80% dintre victimele din străinătate", a arătat el.

Secretarul de stat în Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale din Germania, Rolf Schmachtenberg, a menţionat inclusiv sumele implicate în exploatarea prin muncă. Astfel, a arătat el, profiturile ilegale care provin din munca forţată au crescut de la 172 de miliarde de dolari în 2014 la 236 de miliarde de dolari în 2024.

Deficitul de muncă din Europa



Cele mai multe victime ale muncii forţate, a spus el, provin din Europa şi Asia Centrală.

"Realitatea este că 28 de milioane de bărbaţi, femei şi copii sunt exploataţi prin muncă şi este absolut necesar să prezentăm această problemă, dar şi să o contracarăm", a punctat secretarul de stat german. În acest sens, este nevoie de planuri naţionale şi planuri de acţiune.

"Europa se confruntă cu un deficit grav de forţă de muncă. Asigurarea de condiţii decente pentru toţi lucrătorii, indiferent de originea şi calificarea lor este un lucru obligatoriu pentru toate economiile şi societăţilor, pentru a rămâne atractivi şi competitivi în viitor. Profiturile ilegale din exploatarea prin muncă, care încalcă drepturile omului, fac rău economiilor noastre prin acţiuni penale şi evaziune fiscală. Avem nevoie de o gestionare a migraţiei", a evidenţiat Schmachtenberg.

Andrada Bryxi, de la Departamentul pentru Combaterea Traficului de Fiinţe Umane şi Muncii Forţate, a spus că printre domeniile vulnerabile se numără procesarea cărnii, cateringul şi construcţiile, în aceste cazuri fiind vorba, de multe ori, de ore suplimentare neplătite, condiţii precare de muncă sau de cazare.

"Este responsabilitatea noastră să ne asigurăm că toată lumea din Germania este angajată în condiţii decente şi sigure indiferent de unde provine, indiferent de ce pregătire are şi indiferent de ce meserie practică. Din nefericire, condiţiile de muncă precare continuă să fie o realitate pentru mulţi lucrători străini, deseori", a susţinut ea, conform Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel