Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Gripa aviară determină lumea să se orienteze către vaccinarea păsărilor. UE are o strategie de vaccinare
WhatsApp
Tot mai multe guverne din întreaga lume își reconsideră opoziția față de vaccinuri, deoarece sacrificarea păsărilor sau închiderea lor în casă nu a reușit să împiedice gripa aviară să revină și să decimeze turmele comerciale an de an.
Gripa aviară determină lumea să se orienteze către vaccinarea păsărilor. UE are o strategie de vaccinare / Foto: Unsplash

Fermierul francez de rațe Herve Dupouy și-a sacrificat animalele de patru ori din 2015 pentru a opri răspândirea gripei aviare, dar în timp ce un val de focare mortale se apropie din nou de ferma sa, el spune că este timpul să accepte o soluție considerată cândva tabu: vaccinarea.

"Scopul este ca animalele noastre să nu se îmbolnăvească și să nu răspândească virusul", a declarat Dupouy la ferma sa din Castelneu-Tursan, în sud-vestul Franței. "Treaba noastră ca fermieri nu este să adunăm animale moarte".

La fel ca Dupouy, tot mai multe guverne din întreaga lume își reconsideră opoziția față de vaccinuri, deoarece sacrificarea păsărilor sau închiderea lor în casă nu a reușit să împiedice gripa aviară să revină și să decimeze turmele comerciale an de an.

 

Este sau nu este vaccinarea o soluție

 

Reuters a vorbit cu oficiali de rang înalt din cadrul celor mai mari producători de păsări și de ouă din lume, împreună cu producători de vaccinuri și companii avicole. Cu toții au declarat că a avut loc o schimbare marcantă în abordarea vaccinurilor la nivel global din cauza gravității epidemiei de gripă aviară din acest an, deși cel mai mare exportator de carne de pasăre, Statele Unite, a declarat pentru Reuters că rămâne reticent.

Pe lângă costul sacrificării a milioane de găini, rațe, curcani și gâște, există, de asemenea, o teamă tot mai mare în rândul oamenilor de știință și al guvernelor că, dacă virusul devine endemic, șansele ca acesta să sufere mutații și să se răspândească la oameni nu vor face decât să crească.

"De aceea, fiecare țară din lume este îngrijorată de gripa aviară", a declarat ministrul francez al agriculturii, Marc Fesneau.

"Nu există niciun motiv de panică, dar trebuie să învățăm din istorie pe aceste subiecte. Acesta este motivul pentru care analizăm vaccinarea la nivel global", a declarat el pentru Reuters.

Majoritatea celor mai mari producători mondiali de păsări de curte s-au opus vaccinărilor din cauza temerilor că acestea ar putea masca răspândirea gripei aviare și ar afecta exporturile către țările care au interzis păsările de curte vaccinate, de teamă că păsările infectate ar putea scăpa printre degete.

Dar de la începutul anului trecut, gripa aviară a făcut ravagii în fermele din întreaga lume, ducând la moartea a peste 200 de milioane de păsări din cauza bolii sau a sacrificărilor în masă, a declarat pentru Reuters Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor (WOAH).

De asemenea, sacrificările în masă de anul trecut au dus la o creștere vertiginoasă a prețului ouălor, contribuind la criza alimentară mondială.

 

UE a convenit anul trecut să pună în aplicare o strategie de vaccinare


Mexicul a început anul trecut vaccinările de urgență, în timp ce Ecuadorul a declarat luna aceasta că intenționează să inoculeze peste două milioane de păsări după ce virusul a infectat o fetiță de 9 ani.

Franța este pe cale să înceapă vaccinarea păsărilor de curte în septembrie, a declarat ministrul agriculturii Fesneau pentru Reuters, înainte de întoarcerea păsărilor sălbatice migratoare care pot infecta fermele.

De asemenea, Bruxelles-ul și-a normalizat normele de vaccinare a păsărilor de curte, care urmează să intre în vigoare luna viitoare. Acestea vor asigura că produsele avicole și puii de o zi pot fi comercializați liber în cadrul blocului, a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

China, care consumă cea mai mare parte a producției sale de păsări de curte pe plan intern, vaccinează împotriva gripei aviare de aproape 20 de ani și a reușit să reducă puternic focarele.

 

SUA se abține deocamdată

 

"Utilizarea unui vaccin în acest moment ar avea un impact negativ asupra comerțului cu păsări de curte, necesitând în continuare activități de răspuns precum carantina, depopularea și testele de supraveghere", a declarat pentru Reuters Departamentul american al Agriculturii (USDA).

Având în vedere restricțiile comerciale asupra păsărilor de curte vaccinate, ar fi necesare negocieri bilaterale pentru a autoriza exporturile către aceste piețe și pentru a evita concurența neloială, a declarat Philippe Gelin, directorul executiv al LDC din Franța, una dintre cele mai mari firme de păsări de curte din Europa.

Ministrul francez Fesneau a declarat pentru Reuters că Parisul negociază cu partenerii săi comerciali din afara UE pentru a permite exporturile de păsări de curte vaccinate, în timp ce la nivelul UE au loc discuții bilaterale cu țări din afara blocului comunitar.

 

MRNA Vaccinuri pentru păsări de curte 

 

Brazilia, cel mai mare exportator de păsări de curte din lume, a evitat până acum un focar - și nevoia de vaccinuri - deși virusul se apropie, mai mulți dintre vecinii săi, inclusiv Bolivia, raportând focare.

Dar țări precum Franța, care a cheltuit anul trecut 1,1 miliarde de euro pentru a despăgubi crescătorii de păsări de curte pentru pierderile suferite, consideră că a venit timpul să se vaccineze.

"Aceasta este o pierdere economică uriașă", a declarat Gilles Salvat, director adjunct al diviziei de cercetare din cadrul agenției franceze de securitate sanitară ANSES. "Nu vom evita introducerile ocazionale (ale virusului) prin intermediul faunei sălbatice sau prin intermediul unui mediu contaminat, dar ceea ce vrem să evităm este ca aceste introduceri ocazionale să se răspândească în întreaga țară."

În cadrul strategiei la nivelul UE, Franța efectuează teste privind vaccinurile pentru rațe, care sunt foarte receptive la virus și rămân asimptomatice timp de mai multe zile, ceea ce crește riscul de transmitere la alte ferme.

Țările de Jos testează vaccinurile pe găinile ouătoare, Italia face același lucru pe curcani și Ungaria pe rațe Pekin, iar rezultatele testelor din UE sunt așteptate în lunile următoare.

 

Rezultatele inițiale sunt "foarte promițătoare"

 

Compania franceză Ceva Animal Health, una dintre principalele companii care dezvoltă vaccinuri împotriva gripei aviare, alături de compania germană Boehringher Ingelheim, a declarat că rezultatele inițiale sunt "foarte promițătoare", în special prin reducerea drastică a excreției virusului de către păsările infectate.

Ceva a declarat că utilizează pentru prima dată în vaccinurile pentru păsări de curte tehnologia ARNm utilizată în unele vaccinuri COVID.

Piața globală pentru vaccinurile împotriva gripei aviare ar fi de aproximativ 800 de milioane până la 1 miliard de doze pe an, cu excepția Chinei, a declarat Sylvain Comte, director de marketing corporativ pentru păsări la Ceva.

Cu toate că riscul de gripă aviară pentru oameni rămâne scăzut și nu au existat niciodată cazuri de transmitere de la om la om, țările trebuie să se pregătească pentru orice schimbare a status quo-ului, a declarat săptămâna trecută Organizația Mondială a Sănătății.

Tulpina H5N1 predominantă în ultimul focar de gripă aviară a ucis mai multe mamifere, inclusiv nurci în Spania, vulpi și vidre în Marea Britanie, o pisică în Franța și urși grizzly în Statele Unite.

"Fără a fi alarmist, ar trebui să fim atenți și să nu lăsăm acest virus să circule prea intens și prea mult timp", a declarat Salvat la agenția franceză ANSES.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Sanatate Vezi toate articolele
31 oct 2023, 12:34
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel