Interesele comunității italiene din România și ale comunității românești din Italia au fost principalele teme ale întâlnirii.
"Cu colegul meu Gheorghe Carciu am dezvoltat o profundă empatie pe parcursul întâlnirii, pornind de la schimburi fructuoase de bune practici privind valorificarea comunităților noastre naționale din străinătate", a declarat în acest sens subsecretarul de stat italian Giorgio Silli.
"Schimbul fructuos de vederi de astăzi de la Roma se înscrie într-un parcurs comun al Italiei și al României pentru consolidarea în continuare a relațiilor bilaterale deja excelente în cadrul parteneriatului nostru strategic. Acest lucru pornește de la protejarea comunităților noastre naționale prezente permanent în țările respective", a adăugat Silli.
"Comunitatea și întreprinderile italiene din România și comunitatea românească din Italia contribuie în fiecare zi la bogăția relației bilaterale, la nivelul societății civile și la nivel politico-instituțional", a remarcat subsecretarul de stat Silli.
Întâlnirea s-a axat, de asemenea, pe candidatura Romei pentru găzduirea Expo 2030, asupra căreia s-a înregistrat un interes deosebit din partea secretarului de stat al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.
Prima parte a vizitei delegației DRP în Republica Italiană din această perioadă a vizat comunitatea românească din Italia și cooperarea instituțională care au reprezentat principalele teme discutate în cadrul întrevederii pe care secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, Gheorghe Cârciu, a avut-o cu Giorgio Silli, subsecretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Cooperării Internaționale din Italia.
Având în vedere numărul semnificativ de români stabiliți pe teritoriul italian (conform datelor statistice oferite de către Institutul Național de Statistică din Italia, la 01.01.2020, numărul total de cetățeni români rezidenți se ridică la aproximativ 1.200.000), în cadrul întrevederii, s-a mai discutat despre implementarea unor politici publice destinate diasporei, cooperarea în derularea de activități și proiecte comune care au ca scop principal promovarea imaginii României în afara granițelor, dar și despre organizarea sistemelor electorale din România și din Italia.
„Îmi exprim recunoștința pentru facilitarea integrării comunității românești în statul italian din punct de vedere social, cultural și economic cât și pentru cooperarea din cadrul parteneriatului strategic pe care țara noastră îl dezvoltă constant cu statul italian“, a declarat secretarul de stat Gheorghe Cârciu.
Cu acest prilej a fost confirmat gradul excelent de integrare a comunității române din Italia și contribuția acesteia la dezvoltarea societății-gazdă. La întrevedere au mai participat reprezentanți ai Ambasadei României la Roma.
Vizita de lucru continuă cu participarea delegației DRP la Ședința ordinară a Congresului și a Adunării Eparhiale a Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei și cu o întrevedere cu reprezentanții mediului asociativ românesc din Italia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News