Valentin J., un român de 37 de ani își ucide soția cu o brutalitate inexplicabilă. Românul a fost judecat la instanța regională din Giessen pentru că și-a ucis soția, mi tânără cu nouă ni decât el, în 1997. Curtea se confruntă cu întrebarea: Acest om este bolnav mintal - sau joacă doar acest rol?
În instanță se remarcă prin declarații confuze. El susține că a descoperit amenințări la adresa sa într-o revistă. Pentru că într-un rebus a găsit următoarele întrebări și soluții: Partea corpului - limbă, floarea ochiului - iris, verb - dantelă. „În acest ziar veți găsi mai multe răspunsuri la întrebarea ce s-ar putea întâmpla cu mine”, îi spunea tânărul de 37 de ani judecătorului Holger Gaßmann în 1998, când a fost judecat pentru crimă. „În această enigmă este descrisă toată viața mea”. El susține în fața instanței că ziua morții sale a fost, de asemenea, indicată simbolic în respectiva revistă.
„Mi-am ucis soția“
Cazul crimei făcute de Valentin J, românul inginer de aviație în țara natală, dar ajuns un șomer fără familie în Germania, este redeschis de publicația wetterauer-zeitung.de.
Într-o clădire de apartamente de pe Fasanenweg, vecinii locuinței lui Valentin J. au auzit zgomot la ora 21:00, în seara zilei de vineri, 5 septembrie 1997. Un martor crede că între cei doi este încă o ceartă cu scântei încheiată apoi cu un joc erotic. Cu greu înțelege că femeia strigă după ajutor. Dar nimeni nu intervine, nimeni nu sună la poliție. În jurul orei 23:00, un alt vecin l-a găsit pe Valentin J. pe scara, plin de sânge, când încerca să-și pună capăt vieții. Înainte de sosirea serviciului de ambulanță și a poliției, el spune: „Mi-am ucis soția”.
(Dacă doriți să fiți notificați direct pe Whats App, atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe grupul de Whats App al StiriDiaspora accesând următorul link-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH )
În acea zi de septembrie, femeia de 28 de ani vrea să-și ia din casă ultimele lucruri personale. Nu s-a aflat nici până acum ce anume l-a putut face pe Valentin să reacționeze atât de violent în acea seară. Medicul de la Institutul de Medicină Legală al Universității din Giessen a constatat cel puțin 48 de răni pe corpul femeii, efectuate însă post-mortem. Experții susțin că Valentin J. ar fi lovit-o mai întâi cu un ciocan în cap, apoi a atacat-o cu o sticlă spartă cu care o înjunghie în gât, apoi cu un cuțit îi taie gâtul până ce îi desparte aproape complet capul de trunchi.
Valentin J. și soția sa în vârstă de 28 de ani locuiau separat în acel moment. Românca de 28 de ani despărțise de el și se mutase la părinții ei din sudul Hesse, alături de copilul lor care avea pe atunci 5 ani. Martorii relatează ulterior că Valentin J. era foarte atașat de copil și fusese auzit spunându-i soției sale „Te voi ucide și pentru asta voi merge la închisoare”, amenințând-o să îi dea copilul.
Valentin J. se mărturisește crima chiar la începutul procesului, dar este necooperant în rest și se remarcă printr-un comportament ciudat. Judecătorul Gaßmann îl întreabă despre tinerețe și despre cariera sa profesională. Dar, înainte de a răspunde, românul îl pune pe interpret să citească o scrisoare, în care el declara că a fost condus către asta, deoarece biroul de ocupare a forței de muncă nu i-a finanțat un curs decent de germană. Nu putea lucra ca inginer și era disperat.
Când judecătorul îl întreabă despre crimă, Valentin J răspunde textual: „Pot să pun o întrebare retorică? Dacă ați fi fost amenințat constant din 5 septembrie și ați fi fost cu opt centimetri mai scund de la o zi la alta, ce ați mai spune? Puteți să mă măsurați chiar acum“. Când este întrebat despre viața sa interioară de către expertul psihiatric, Valentin J răspunde: „Simt că sunt pe o insulă cu o râpă în jurul ei”. Doctorul vrea să știe cum arată această insulă. Răspunsul omului care a construit avioane în țara sa natală: „Dacă aș pune pietrele una peste alta, fundația se va prăbuși”.
Toate aceste declarații ale inculpatului ocupă mult timp și ajută instanța să înțeleagă de ce Valentin J. și-a ucis soția, deși a spus că o iubește foarte mult. În cele șase zile cât a durat atunci procesul, camera penală nu a avut acces la bărbatul care, a avut o altă tentativă de sinucidere în arest și a refuzat mai târziu să mănânce, astfel încât a trebuit să fie hrănit forțat.
Pentru instanță, evaluarea expertului psihiatric este decisivă atunci când vine vorba de întrebarea dacă Valentin J. trebuie plasat în închisoare sau internat într-un spital de psihiatrie. Dr. Heinrich Wilmer este convins: acuzatul nu este un psihopat. Cu acest tablou clinic ar fi trebuit să se recunoască un anumit sistem în comportamentul persoanei afectate. Valentin J. se comportă și se exprimă atât de confuz încât este posibil ca boala mintală să fie doar mimată.
La sfârșitul zilei, judecătorul Gaßmann a pronunțat verdictul: Valentin J. va executa 11 ani de închisoare pentru omor. Este dificil de explicat de ce Valentin J. ar fi mimat o boală mintală. Dacă ar fi fost internat într-un spital de psihiatrie în conformitate cu secțiunea 63 din Codul penal, data externării ar fi fost incertă. Cu un astfel de act, conform evaluării unui medic, el nu ar fi fost considerat cu siguranță vindecat după doar câțiva ani. Dar Valentin J. pare să fie foarte familiarizat cu sistemul juridic german, dovedește el după pronunțarea verdictului: drumul său îl conduce direct la biroul instanței regionale, unde solicită apel.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News