Noua lege care prevede modificarea salariului minim în Germania, și care ar oferi o creștere salarială a milioane de muncitori, a intrat în linie dreaptă.
Un proiect de lege pentru creșterea salariului minim în Germania la 12 euro pe oră, pregătit de ministrul Muncii, Hubertus Heil, a fost aprobat miercuri de Comisia pentru Afaceri Sociale, potrivit publicației Spiegel.
Deputatul SPD, Dagmar Schmidt, a declarat agenției de presă dpa: "Decizia din comitet a stabilit cursul. Un salariu minim de 12 euro este un pas mare. Coaliția a lansat pachete de ajutor și măsuri de criză care ajută oamenii în contextul creșterilor actuale de preț. Dar, în același timp, este importantă stabilizarea veniturilor, pentru că aceasta este baza pentru toți angajații."
La rândul său, Andreas Audretsch, vicepreședintele grupului parlamentar al Verzilor, a declarat: "Este o creștere a salariului pentru peste 6 milioane de oameni. Şi, având în vedere creșterea prețurilor, este mai importantă și mai urgentă ca niciodată…”
Salariul minim în Germania este în prezent de 9,82 euro pe oră, fiind majorat la începutul anului. Urmează să crească din nou la 1 iulie 2022, la 10,45 euro pe oră. Potrivit noii legi, salariul minim ar urma să fie majorat pentru a treia oară în acest an, pe 1 octombrie, la 12 euro pe oră.
Totodată, de la 1 octombrie limita pentru așa-numitele minijoburi ar urma să fie majorată de la 450 la 520 de euro pe lună. Orice venit sub acest prag ar fi scutit de impozitare și contribuții la asigurările sociale.
Proiectul de lege mai are nevoie de aprobarea parlamentului german. Deocamdată nu este clar când va fi introdusă legea pe ordinea de zi, dar toate cele trei partide din coaliție au precizat că acest lucru trebuie să se întâmple cât mai curând.
Marius Hanganu, de la centrul de consiliere pentru muncitorii imigranți, Faire Mobilität, din Germania spune că angajatorii nemți se comportă foarte agresiv atunci când aud că românii urmează să primească informații, consiliere despre drepturile lor ca angajați.
Hanganu spune că angajatorii sezonieri din Germania au ajuns să oprească toți consilierii care încearcă să-i informeze pe români despre drepturile lor. Angajatorii profită de faptul că de cele mai multe ori românii nu cunosc limba și nu îndrăznesc să-și ceară drepturile, ajungându-se la situații incredibile pentru o țară ca Germania.
Citește continuarea aici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News