Bogdan P., în vârstă de 33 de ani, este acuzat că ar fi dat foc unei case și unui hambar în Oberntief pe 27 iunie 2020. Cetățeanul român se află în arest după ce a fost reținut în Leeds, Anglia, pe 29 septembrie 2020. Dacă joi și-ar fi mărturisit fapta în fața juriului, ar fi putu fi eliberat. Dar nu a vrut să facă o mărturisire și, prin urmare, i s-a refuzat perspectiva unei pedepse cu suspendare de doi ani.
Incendiul a fost descoperit pe 27 iunie 2020 (sâmbătă) în jurul orei 06:40 de către un cetățean din Oberntiefer. Au fost afectate o casă și un hambar pe o fostă proprietate agricolă, dar și alte grajduri care nu mai sunt folosite. Întrucât au existat două surse de incendiu care nu au avut de-a face nimic una cu cealaltă, poliția și pompierii au suspectat rapid că este vorba despre un atacul unui piroman.
Un incendiu a fost declanșat în bucătăria de la primul etaj al blocului, după ce un material inflamabil a fost așezat pe o plită încinsă. Focul a izbucnit în bucătărie, apoi fumul gros a ajuns rapid până la etajul superior. Un al doilea foc a vizat jgheabul de fân de la parterul hambarului învecinat, a explicat ofițerul de poliție. Fânul a contribuit ca focul să se răspândească rapid, astfel încât în cele din urmă întreaga structură a acoperișului a fost grav deteriorată.
Pompierii din Oberntief au ajuns la fața locului în câteva minute și au reușit să țină flăcările sub control, în special în clădirea rezidențială. Cinci oameni au reușit să se autoevacueze, trei dintre ei s-au plâns de simptome după inhalarea fumului. Un pompier a fost rănit ușor în timpul operațiunii. Prejudiciul a fost estimat la 300.000 de euro.
Mai mulți martori au observat cum locuitorii și-au aruncat bunurile în curte pentru a le salva de flăcări. Încetul cu încetul au ieșit afară, la început ar fi trebuit să fie patru, apoi a venit o a cincea persoană care a începută să se certe cu primii patru. Cu toții erau muncitori români are locuiau în imobil. Cea de-a cincea persoană s-a separat de celelalte patru și a mers de-a lungul drumului local către Ergersheim cu un rucsac drept bagaj. Ceilalți patru rezidenți au fost ridicați de poliție pentru audieri.
Faptul că bărbatul a fugit rapid l-a făcut suspect în ochii polițiștilor. Ajuns din urmă de autorități, acuzatul a reacționat „speriat” la faptul că a fost urmărit, a raportat ofițerul de poliție care a efectuat arestarea, „de parcă ar avea ceva de ascuns“. Bogdan P. a fost izolat de colegii săi de cameră într-un spațiu din gara din Bad Windsheim. După o probă de sânge la 12:05 p.m., a fost măsurată o alcoolemie de 1,82 per mille. Duminică a fost adus în fața judecătorului, care nu a văzut niciun motiv să-l țină în custodie pe tânărul de 32 de ani, astfel că a fost eliberat. Cu toate acestea, el a rămas principalul suspect al anchetatorilor.
Bogdan P. a subliniat: era nevinovat, dar nici nu-și amintea de noapte. Este foarte credincios și nu vrea să mintă pentru a mărturisi eventual ceva ce nu a făcut. El spune că a plecat din România, la muncă, în străinătate, pentru prima dată la vârsta de 15 ani. Grecia, Franța, Marea Britanie. La Paris, un expert a descoperit că suferea de epilepsie și a trebuit să ia medicamente, ultima dată când i s-au prescris unele în România fiin în 2018. Prin urmare, nu are voie să bea alcool.
La începutul lunii mai 2020 el a finalizat studiile de asistent geriatric în Anglia, a finalizat tratamentul pentru atacurile sale de panică și a căutat din nou un loc de muncă. Dăduse peste oferta unui post pentru muncitori necalificați din Germania la o companie românească. A ajuns cu autobuzul la poarta unei companii din Bad Windsheim, de unde un „șef de echipă” l-a dus la cazare la Oberntief.
Alți 17 muncitori români locuiau în acea cazare în același timp, a explicat Bogdan P. La momentul incendiului în locuință locuiau opt persoane, toți români care lucrau în schimburi pentru companie. Oamenii au puțin de-a face unul cu celălalt pentru că nu se prea întâlneau, plus că unii muncitori rezistau doar câteva zile înainte de a fugi din nou în România din cauza muncii grele. În câteva săptămâni a fost rănit în două accidente de muncă, a spus Bogdan P. Accidentele se întâmplau frecvent, dar oamenii mergeau în continuare la muncă, normal. Cei care sunt bolnavi nu sunt plătiți.
Inculpatul a subliniat că nu a existat nici o ceartă la locul de cazare. Acest lucru a fost evidențiat și în mărturiile celorlalți rezidenți. În seara incendiului Bogdan P. spune că s-a dus la cumpărături după-amiaza după terminarea turei și a cumpărat bere și whisky. Deja beat, l-a lăsat pe un coleg de cameră să-l conducă la Bad Windsheim, unde cei doi - conform înregistrărilor video - au ajuns la un cazinou la 21:09. Șoferul a condus acasă cu puțin timp mai târziu. Bogdan P. a rămas singur și r fi mai băut whiskey din rucsac, deși acest lucru era ilegal pentru că ar fi fost dat afară din clădirea de cazare.
Autoritățile au reconstituit drumul lui Bogdan din seara aceea și au aflat că spune adevărul până într-un punct. În timp ce Bogdan P. susține că nu era în casă noaptea, potrivit unei declarații a vecinului de alături - care l-a condus la bar - el a apărut în camera sa la 1:22 înarmat cu două cuțite și l-a amenințat. Colegul de cameră - care a raportat acest incident doar poliției în timpul celui de-al doilea interogatoriu - l-a trimis pe Bogdan P. în camera sa. Când s-a trezit pentru a merge la lucru, la scurt timp după ora 4 dimineața, a observat sforăituri din camera inculpatului.
„Dovezi materiale”, așa cum le-a numit avocatul apărării, ducând la Bogdan P., nu există, așa cum a subliniat anchetatorul de urmărire penală. Nu există ADN, amprente sau ceva de genul acesta. Echipamentul de serviciu pe care îl purta Bogdan P. când a fost arestat ar fi putut da un indiciu. Acolo se găsiseră urme de foc. Conform opiniei experților, acestea sunt însă atât de mici și atât de frecvente încât originea lor este deschisă. Nu trebuie să vină din focul din Oberntief. Nimeni dintre colegii de cameră nu l-a incriminat vreodată pe Bogdan P., a spus polițistul.
Este probabil ca instanța să se confrunte cu o decizie foarte dificilă, așa cum a arătat clar prima zi a ședinței. Procesul va continua pe 29 aprilie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News