Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Germania. O grădiniță care se ocupă de integrarea copiilor din 15 țări diferite a câștigat un premiu important în cadrul concursului "Acțiune democratică"
WhatsApp
O grădiniță din Germania, care găzduiește copii din 15 țări diferite, inclusiv România, a câștigat un premiu important. Mai exact, proiectul "Toată lumea este importantă, trăim diversitatea" al grădiniței "Kinderland" din Bad Lobenstein a fost premiat ca proiect democratic remarcabil în cadrul concursului federal "Acțiune democratică".
Foto: Unsplash

Oamenii de la "Kinderland" sunt încă puțin surprinși. Este pentru prima dată când instituția participă la concursul național "Acțiunea democratică" și este singura grădiniță care a câștigat un premiu. Celelalte premii au revenit unor școli.

Iris Kahmann, o specialistă în limbi străine, s-a ocupat de înscriere. Dintre cele 263 de proiecte democratice cu un total de aproape 14.000 de participanți care s-au înscris în competiție până la jumătatea lunii decembrie a anului trecut, proiectul a fost premiat ca unul dintre cele 50 de proiecte exemplare de către juriul competiției federale.

"Munca integratoare este pâinea noastră cea de toate zilele", relatează Katrin Geisler, directoarea "Kinderland". Mediul de viață al copiilor s-a schimbat în ultimele decenii, iar acest lucru nu afectează doar constelațiile familiale.

Culturi care lucrează împreună

 

"Suntem o grădiniță cu copii ai căror părinți provin din 15 țări diferite", explică Iris Kahmann. În familiile lor, copiii vorbesc sârbă, croată, ucraineană, siriană, kurdă, rusă, cehă și română. Din cauza numărului mare de copii cu un trecut migrator, domeniul "educației interculturale" este foarte important.

"Copiii cresc împreună și iau de bună diversitatea lor, punctele forte și punctele slabe proprii", spune Iris Kahmann. "Considerăm că este sarcina noastră să includem lumile de viață individuale ale copiilor în activitatea noastră pedagogică." Viața de zi cu zi în grădiniță este, de asemenea, organizată în mod democratic.

"Bineînțeles, ne adresăm și diferitelor grupe de vârstă", explică Katrin Geisler. Fie că este vorba de amenajarea camerelor de grupă sau de alegerea prânzului în săptămânile următoare - copiii învață de timpuriu că pot avea un cuvânt de spus și că pot participa.

Cu toate acestea, proiectul înseamnă, de asemenea, muncă suplimentară pentru echipa grădiniței. "Am dezvoltat forme de interacțiune cu copiii, cu părinții și, de asemenea, între noi", spune Iris Kahmann. "Discuțiile deschise sunt foarte importante pentru noi", adaugă Katrin Geisler. "Chiar dacă întâlnirile echipei durează apoi mai mult."

Părinții sunt implicați

 

Nu doar copiii, ci și părinții sunt implicați în viața de zi cu zi a grădiniței - "până la urmă, ei sunt experții culturii respective", explică Iris Kahmann. Multe activități sunt planificate împreună - de exemplu, proiecte comune în care părinții își prezintă culturile respective, fie că este vorba de mâncare pentru festivaluri sau după-amiezi muzicale.

În cadrul ședințelor, serilor pentru părinți, sesiunilor de activități și discuțiilor de dezvoltare, se ține cont de dorințele părinților. Inițiatorii înțeleg proiectul ca fiind "niciodată concludent". "Dorim să continuăm pe drumul pe care l-am parcurs și să dezvoltăm în continuare conceptul educațional", spune Iris Kahmann.

Ca unul dintre câștigătorii concursului național, grădinița "Kinderland" a primit un voucher pentru cărți în valoare de 300 de euro. În plus, o delegație va putea călători la Festivalul Junify Democracy din Berlin și va petrece acolo trei zile de networking și schimb de idei cu alte instituții. Cinci proiecte vor primi și alte premii în bani și în natură.

Concursul național "Acționând democratic"



Concursul național "Acționând democratic" este o competiție pentru copii și tineri pentru promovarea culturii democratice. Acesta a fost fondat în 1990 și acordă premii pentru proiecte democratice de toate tipurile, în școală și în afara ei.

Sponsorul este asociația "Demokratisch Handeln". Scopul concursului este de a onora, de a face vizibile, de a pune în rețea și de a consolida proiectele. Concursul este finanțat de Ministerul Federal al Educației și Cercetării și este recomandat de Conferința Miniștrilor Educației și Afacerilor Culturale, conform presei germane.

 

----------------------------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din Germania, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link

-> https://chat.whatsapp.com/IsdGvKkdEY4JJhueZBrtNW  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel