Serviciile de plasament ale acestei agenţii au ajutat anul trecut circa 3.200 de lucrători străini calificaţi să obţină un loc de muncă în Germania, cu 700 mai mulţi faţă de anul precedent, 2020.
Cu toate acestea, acest număr este însă mult sub nevoia de forţă de muncă a economiei germane. Potrivit directorului respectivei agenţii, Detlef Scheele, Germania are nevoie anual de cel puţin 400.000 de noi lucrători imigranţi, proveniţi atât din UE cât şi din state terţe.
Când legea asupra imigraţiei lucrătorilor calificaţi a intrat în vigoare în anul 2020, autorităţile germane sperau că de atunci înainte cel puţin 10.000 de imigranţi vor veni anual din afara UE în Germania pentru a lucra în această ţară. Însă pandemia COVID-19 şi restricţiile antiepidemice, precum şi schimbările pe piaţa muncii din statele de origine, nu au permis realizarea acestei prognoze.
Agenţia federală germană de ocupare a forţei de muncă a încheiat acorduri de cooperare cu ţări precum Indonezia, Mexic sau Columbia, pentru a promova venirea în Germania a mai multor lucrători calificaţi din aceste ţări, în urma apelurilor mediului de afaceri din Germania. Aceste acorduri încurajează angajarea în Germania a lucrătorilor specializaţi în diferite meserii, cum ar fi de exemplu asistenţii medicali, bucătarii sau îngrijitorii de spaţii verzi, scrie Agerpres.
De asemenea, în ceea ce privește migranții, Germania anunță că va primi 25.000 de afgani. Țara se angajează să primească 25.000 de afgani consideraţi în pericol maxim după ce talibanii au preluat puterea la Kabul, arată o scrisoare comisarului european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, citată de Reuters, scrie Agerpres.
În total, ţările europene ar trebui să primească 40.000 de afgani. În afară de Germania, Olanda a acceptat 3.100, Franţa şi Spania câte 2.500, iar Suedia 2.000, mai consemnează scrisoarea reprezentantei Comisiei Europene. În 2015, Germania a primit aproape 900.000 de refugiaţi, majoritatea din Siria, Afganistan şi Irak, reaminteşte Reuters.
Ţările occidentale au evacuat pe calea aerului peste 120.000 de afgani în august, când talibanii au ajuns la Kabul, iar misiunea militară în Afganistan condusă de SUA timp de două decenii a luat sfârşit.
Militarii occidentali au lăsat însă în urmă zeci de mii de afgani care susţinuseră drepturile omului şi ale femeilor sau lucraseră ca ziarişti ori angajaţi ai guvernului şi a căror soartă sub regimul taliban este incertă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News