Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Germania. Culegătorii români de sparanghel și fructe de pădure vor fi vaccinați direct la ferme
WhatsApp
Fermierii din Germania doresc vaccinarea muncitorilor care vin la cules de sparanghel chiar la fermele unde urmează să-și desfășoare activitatea. 

Producătorii de sparanghel și fructe de pădure din Germania doresc să-i vaccineze chiar în ferme pe lucrătorii din Europa de Est, majoritatea români, care vin lor de recoltare.

Planificarea corespunzătoare a acestei acțiuni este deja în curs de desfășurare, a declarat, luni, directorul general al Rețelei de Asociații de sparanghel și fructe de pădure, Frank Saalfeld.

Fermierii caută rulote de vaccinare 

 

"Avem deja o companie de asigurări de sănătate cu care lucrăm”, spune oficialul, potrivit publicației germane RTL.

Momentan, fermierii încă mai caută parteneri care să asigure autobuze sau rulote de vaccinare.

În prezent există și întrebări despre vaccin. "Nu merită să vaccinezi pe cineva care este aici de două sau trei luni cu Pfizer-Biontech pentru că nu va primi protecție totală”.

Astfel, cel mai probabil muncitorii sezonieri vor fi vaccinați cu Johnson & Johnson, dar mai sunt multe aspecte care trebuie clarificate.

Românii din Germania care nu se vaccinează și-ar putea pierde dreptul de a profesa

 

Germania a avut deja probleme anii trecuți cu muncitorii români care urmau să culeagă sparanghel, de pildă. Au fost prea puțini, apoi au fost acuzați că au reaprins focarele COVID. E de notorietate și situația românilor care lucrează în abatoare. Și ei au fost acuzați la un moment dat că nu respectă suficient normele anti-COVID.

Berlinul a impus vaccinarea anti-COVID pentru mai multe categorii profesionale, precum medici și polițiști, iar acum,  o lege privind imunizarea generală e în discuția Parlamentului german, relatează Digi24.

Proiectul vaccinării obligatorii, în discuția Bundestagului

 

Proiectul vaccinării obligatorii, inclusiv pentru muncitorii străini, intră în discuția Bundestagului în această săptămână. Dacă va avea un aviz favorabil, se va ajunge probabil în vară la un vaccin obligatoriu pentru toată populația adultă, pe o perioadă limitată, un an sau doi ani. În acest moment, însă, este valabilă vaccinarea obligatorie doar pentru personalul din sectorul medical, personalul din sectorul de îngrijire și pentru militari, a precizat la Digi24, Alina Khunel, jurnalist Deutsche Welle.

Pentru muncitorii sezonieri încep angajările din luna februarie. Este nevoie de circa 300.000 de persoane și mare parte din acești muncitori vin de obicei din sud-estul Europei, cei mai mulți din România. Începând de duminică, România a fost plasată pe lista țărilor cu risc ridicat în privința COVID, ceea ce înseamnă că persoanele care vin din România în Germania trebuie să prezinte cel puțin un test, iar dacă nu sunt vaccinate trebuie să intre în carantină. 

Muncitorii români din abatoare au fost acuzați că nu respectă normele anti-COVID și chiar că au adus virusul în Germania. În prezent, se încearcă impunerea vaccinării obligatorii în abatoare, dar pentru că este foarte mare nevoie de forță de muncă, persoanele care lucrează deja pot prezenta zilnic sau la două zile un test rapid, care este gratuit și se poate face în număr nelimitat. În orice caz, obligativitatea vaccinării pentru toată populația adultă din Germania ar putea să intre în vigoare abia din vara acestui an, a subliniat Alina Kuhnel.

Românii din Germania, obligați, din luna martie, să fie vaccinați

 

În prezent, românii care lucrează în Germania în sectorul medical și în cel al îngrijirilor (dacă este vorba despre o instituție) vor fi obligați, din luna martie, să fie vaccinați. 

Există însă foarte multe persoane care lucrează în Germania ca forță de muncă necalificată - fie în domeniul logisticii, fie la abatoare, fie la curățenie - și care, de obicei, refuză să se vaccineze, spune Alina Kuhnel. Acești oameni călătoresc în România, urmăresc posturile de televiziune din România, sunt conectați, sunt pe rețelele sociale și par să fie influențați în decizia lor de a nu se vaccina. Preferă să se testeze, mai ales că testele sunt gratuite.

Refuzul de a se vaccina le-ar putea pune, însă, probleme, pentru că dacă ajung să se infecteze, mulți dintre ei nu sunt asigurați și dacă trebuie să se trateze, dacă au complicații și trebuie să se interneze, se trezesc cu costuri foarte mari, de câteva mii de euro. Deci, pentru ei aceasta ar putea fi o problemă.  În Germania, certificatul verde - care atestă fie vaccinarea, fie un test recent efectuat - este obligatoriu deja în mijloacele de transport în comun.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel