Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Germania. Mai puţini lucrători depun cereri pentru schema Kurzarbeit
WhatsApp
Numărul persoanelor incluse în schema Kurzarbeit (program de lucru redus) a scăzut uşor în Germania, la finalul anului trecut, arată datele unui studiu publicat luni de Institutul de cercetare economică Ifo, transmite DPA.
sursa: Flickr.com

Realizat pe baza informaţiilor primite de la aproximativ 7.000 de companii, studiul Ifo arată că aproximativ 1,95 milioane de angajaţi s-au înscris în programul finanţat de stat în decembrie, în scădere faţă de 1,98 milioane în noiembrie.

"Dar chiar dacă la suprafaţă lucrurile par să se stabilizeze, în spatele scenei au loc schimbări majore: da, programul de lucru redus este în scădere în industrie, dar a crescut în retail şi în industria ospitalităţii, din cauza restricţiilor severe impuse în perioada 16 decembrie - 10 ianuarie", a apreciat Sebastian Link, expert în probleme de muncă la Ifo.

Citeşte şi: Angela Merkel, mesaj de Anul Nou: "Vă spun ceva personal. Astăzi este probabil ultima dată"
În retail, numărul de angajaţi care s-au înscris în schema Kurzarbeit a urcat la 150.000 în decembrie, faţă de 97.000 în noiembrie, iar în industria ospitalităţii erau în decembrie 414.000 de persoane incluse în programul finanţat de stat, comparativ cu 374.000 în noiembrie.

 

Numărul cererilor din industrie, în scădere



Studiul Ifo arată că 583.000 de angajaţi din industrie s-au înscris în schema de program de lucru redus luna trecută, faţă de 680.000 în noiembrie.

În aprilie, în perioada de vârf a crizei provocate de pandemia de coronavirus (COVID-19), numărul persoanelor incluse în Kurzarbeit a urcat la aproape şase milioane, conform informaţiilor publicate de Oficiul Federal pentru Muncă.

Şi ministrul Economiei, Peter Altmaier, a avertizat recent că numărul persoanelor incluse în Kurzarbeit ar urma să crească în Germania, după ce cancelarul Angela Merkel a anunţat că toate magazinele neesenţiale, precum şi şcolile şi creşele vor fi închise, în încercarea de a opri al doilea val al pandemiei de coronavirus. Într-o rezoluţie adoptată de statul federal şi de cele 16 landuri, angajatorilor li se cere să privilegieze pe cât posibil telemunca sau concediile pentru angajaţi timp de trei săptămâni şi jumătate, pentru a pune în aplicare în toată ţara principiul "stăm acasă".

 

Cum a influenţat carantina programul Kurzarbeit 



Carantina parţială din 2 noiembrie, care a determinat închiderea barurilor, restaurantelor şi facilităţilor de petrecere a timpului liber, dar a păstrat deschise magazinele şi şcolile, nu a afectat încă negativ piaţa forţei de muncă. Totuşi, sporirea semnificativă a solicitărilor pentru schemele de program de lucru redus indică o creştere a numărului persoanelor care lucrează mai puţine ore, a informat Ministerul Economiei de la Berlin.

De asemenea, analiştii se aşteaptă la majorarea ratei şomajului în următoarele luni, în urma noilor restricţii introduse după creşterea numărului de noi cazuri de coronavirus.

Şi Institutul economic IAB a estimat că fiecare săptămână de carantină ar putea şterge 3,5 miliarde de euro din PIB-ul Germaniei. Analistul IAB, Enzo Weber, a subliniat însă că iminenta aprobare a vaccinului pentru COVID le semnalează angajatorilor că se întrevede sfârşitul crizei.

"De aceea, multe companii îşi vor păstra angajaţii", a spus Enzo Weber.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel