"Cheia succesului unei Președinții se află, în primul rând, în "arta" de a obține majorități calificate și, în același timp, în curajul de a asuma decizia politică care să permită avansarea unor dosare care să reflecte atât interesul european, cât și ambiția de a concretiza niște proiecte cu impact benefic asupra vieții de zi cu zi a cetățenilor. O Președinție care se reprezintă numai în cheie națională ratează misiunea autentică a unei Președinții a Consiliului UE. Rolul de honest broker nu trebuie privit ca o figură de stil sau pură teorie. Fidelitatea pentru această misiune veritabilă a unei Președinții este esențială pentru livra rezultate bune și pentru a demonstra capacitatea de a reprezenta, onest, toate taberele și toate interesele, atât geografic, cât și politic. Președinția României la Consiliul UE a reușit să păstreze acest echilibru, iar rezultatele au fost incontestabile, peste așteptări", a declarat, pentru MEDIAFAX, George Ciamba.
Ministrul delegat pentru afaceri europene a precizat că momentul alegerilor europene, care inducea, la începutul mandatului, o stare de incertitudine, a avut, până la urmă, un impact pozitiv.
"S-a reușit în cele din urmă adoptarea unei noi Agende Strategice a UE pentru perioada 2019-2024 mult mai ambițioasă decât așteptările inițiale. Mai mult decât atât, a fost influențată și dinamica procesului de legiferare. Finalul ciclului legislativ și presiunea alegerilor a politizat, într-adevăr, suplimentar discuțiile pe anumite dosare, dar ne-a ajutat să avem una dintre cele mai performante perioade de legiferare din ultimul deceniu, confirmată atât cantitativ (90 de dosare), cât și calitativ", a completat George Ciamba.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News