Publicitate
În cadrul unei dezbateri de la Iași despre prevenirea abandonului şcolar, Gabriela Firea a explicat că a înfiinţat o direcţie care se va ocupa împreună cu autorităţile locale de copiii care au rămas în România şi ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate.
„Aceşti copii au rămas aici cu bunici care între timp au îmbătrânit sau nu mai au resurse financiare. Nu mă refer la cazurile fericite în care părinţii au plecat la muncă şi trimit lunar bani, astfel încât copiii, chiar dacă sunt lipsiţi de prezenţa şi iubirea părinţilor, au totuşi bani pentru a-şi cumpăra rechizite, haine sau alimente. Noi avem 40.000 de astfel de situaţii, în care copiii au fost lăsaţi în grija unor persoane care sunt binevoitoare dar nu se mai descurcă”, a declarat Firea.
De asemenea, Firea a mai afirmat că pe viitor „fiecare familie va trebui să anunţe autoritatea locală în grija cui lasă copilul şi care este persoana responsabilă să aibă grijă de acel copil”.
„Trebuie să fie o persoană sau două persoane care să îşi asume în faţa autorităţilor grija pentru acel copil. Va duce la eradicarea acestui fenomen atât de grav, pe de o parte abandonul şcolar, iar pe de altă parte familii care lasă copiii în plasament pentru că nu au posibilitatea să le asigure traiul zilnic”, a transmis ministrul Familiei, Gabriela Firea.
Secretarul de stat Gheorghe Florin Cârciu, şeful Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, a declarat în luna mai 2022, că autoritățile numără 5,7 milioane de români în afara granițelor țării, însă admite că această cifră este "cu siguranță" mai mare, în principal din cauza modului în care țările raportează aceste statistici.
"Această cifră este o cifră oficială pe care am obținut-o de la Ministerul Afacerilor Externe și este vorba de numărătoarea pe care au făcut-o oficial statele în care se regăsesc românii. Cu siguranță, avem cel puțin 8 milioane.
Vă dau un exemplu: Franța numără oficial 106.000 de români, dar sunt de fapt 600.000 - 700.000 de români. De ce numără doar 106.000? Pentru că suntem cetățeni europeni, iar pentru ei cetățeanul român nu e străin.
Datoria noastră a statului este să-i numărăm, să știm câți sunt în afara granițelor și să-i sprijinim acolo unde se află", a mai spus secretarul de stat Gheorghe Florin Cârciu.
El a precizat că Guvernul României are în vedere sprijinirea românilor din afara graniţelor şi din interiorul graniţelor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News