Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Furtunile au făcut prăpăd în România. Cod roșu de vijelii, străzi acoperite cu apă și grindină - FOTO
WhatsApp
Furtunile au măturat mai multe județe, aflate marți, pentru scurt timp, sub cod roșu de vijelii.

În Brăila a turnat cu găleata şi străzile au fost acoperite de apă, iar în Bucegi şi în judeţul Bacău a căzut grindină şi peisajul părea mai degrabă unul de iarnă. Peisajul s-a schimbat complet, în doar câteva minute, în județul Bacău, aflat pentru o oră sub cod roșu de furtună.

După o ploaie ușoară a căzut grindina în localitatea Coșnea, iar drumurile şi curţile au fost acoperite de un strat de gheaţă. Potrivit autorităților locale, n-au fost totuși pagube importante.

2. Furtunile ... (furtunile-au-facut-prapad-in-romania--cod-rosu-de-vijelii--strazi-acoperite-cu-apa-si-grindina-2.jpg)

 

Ce recomandă salvamontiștii

 

Și turiștii care s-au aventurat, marți după-amiază, pe traseele din Bucegi au avut de înfruntat o furtună cu grindină măruntă. În câteva minute, muntele s-a albit, pentru că gheața s-a așternut într-un strat considerabil, iar temperatura a scăzut brusc, relatează Știrile PRO TV. Salvamontiștii fac încă o dată apel la cei care pornesc pe munte să poarte bocanci și să aibă la ei haine de ploaie, dar și îmbracaminte călduroasă.

N-au scapăt de capriciile vremii nici oamenii din Brăila. A turnat cu găleata și apa a acoperit străzile, așa că mașinile au înaintat cu dificultate. Șuvoaiele au năvălit și în parcarea unui centru comercial și a fost nevoie de intervenția pompierilor.

 

ANM: Alerte de ploi abundente în majoritatea regiunilor, până miercuri dimineaţa

 

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, marţi, atenţionări Cod portocaliu şi Cod galben de instabilitate atmosferică accentuată şi ploi abundente ce vor fi în vigoare până miercuri dimineaţa, în peste trei sferturi din ţară, respectiv o alertă de caniculă ce vizează 13 judeţe şi Capitala, valabilă pe parcursul acestei zile.

Conform prognozei de specialitate, în intervalul 30 august, ora 10:00 - 31 august, ora 10:00, pe fondul Codului portocaliu, în cea mai mare parte a Transilvaniei, Olteniei, local la munte, în Moldova şi în nord-vestul Munteniei vor fi perioade cu averse torenţiale, iar în perioade scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantităţi de apă de 40 - 60 l/mp şi pe arii restrânse de peste 70 - 80 l/mp. Acestea vor fi asociate şi cu descărcări electrice, intensificări ale vântului şi, pe alocuri, cu vijelii şi grindină.

De asemenea, în acelaşi interval de prognoză, va fi Cod galben de vreme rea local, în sud-vestul, sudul, nordul şi nord-estul teritoriului. În aceste zone vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Vor fi averse torenţiale, descărcări electrice şi intensificări ale vântului. În intervale scurte de timp, cantităţile de apă vor depăşi 25 - 40 l/mp, iar izolat vor fi vijelii şi grindină.

Meteorologii precizează că perioade cu instabilitate atmosferică vor fi până la sfârşitul acestei săptămâni în majoritatea regiunilor.

Pe de altă parte, în cursul zilei de marţi, va fi în vigoare un Cod galben de caniculă în regiunile sud-estice, unde disconfortul termic va fi ridicat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi, iar temperaturile maxime se vor situa între 34 şi 37 de grade.

La nivelul Capitalei, în perioada 30 august, ora 10:00 - 31 august, ora 10:00, valul de căldură va persista, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Temperatura maximă va fi de 35 - 36 de grade, în timp ce minima va oscila între 17 şi 20 de grade. Totodată, cerul va fi variabil, cu unele înnorări spre seară, iar vântul va sufla slab şi moderat. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Știri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel