Socoteala făcută de Klaus Iohannis nu s-a potrivit deloc cu realitatea de la Bruxelles. Iohannis a sperat că va obține o înaltă funcție la nivelul Uniunii Europene după terminarea mandatului de președinte al României. Candidatura la șefia NATO a făcut cel mai probabil parte din acest joc al lui Iohannis de a primi o funcție. Retragerea candidaturii ar fi fost făcută, teoretic, în momentul în care lui Iohannis i s-ar fi oferit respectivul job. Doar că rând pe rând, puținii susținători ai săi au anunțat susținerea pentru premierul Olandei, Mark Rutte. Fiecare țară și-a negociat votul, astfel că Iohannis a devenit irelevant în acest context. Acesta spera că i se va oferi ceva concret în schimbul retragerii, însă concesiile au fost făcute pentru țările care votau, nu pentru cel care candida. Inițial și-au anunțat susținerea pentru Iohannis trei țări: Slovacia, Ungaria și evident România. Nici măcar Turcia de la care se aștepta o susținere consistentă nu a mizat pe Iohannis.
Mai multe voci susțineau că președintele României viza funcția de Înalt Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, însă această funcție a fost încredințată oficial Kajei Kalls, premierul Estoniei. Aceasta a fost aleasă joi de liderii europeni reuniţi într-un summit și s-a declarat "onorată" de responsabilitatea enormă care i-a fost încredinţată, notează AFP.
"Sunt onorată de sprijinul Consiliului European, este o responsabilitate uriaşă", a declarat ea pe X.
"Războiul din Europa, instabilitatea tot mai mare în vecinătatea noastră şi în lume sunt principalele provocări ale politicii externe europene", a adăugat premierul eston.
Săptămâna aceasta, cei şase lideri UE însărcinaţi cu negocierea celor mai importante poziţii în instituţiile europene au convenit să o propună pe politiciana estonă pentru funcţia de şef al diplomaţiei europene.
Kaja Kallas va trebui, totuşi, să fie aprobată de Parlamentul European înainte de a prelua mandatul în toamnă pentru a-l înlocui pe Josep Borrell.
Iohannis ar mai lua în calcul să devină un șef al Inițiativei Celor Trei Mări, o platformă politică din care fac parte țări din Europa Centrală și de Est: Austria, Bulgaria, Croația, Cehia; Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Slovenia. Nici aici nu este însă nimic sigur.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News