Când spui frigănele, spui copilărie, spui familie, spui voie bună în jurul mesei. Trebuie desigur, să recunoaștem , ca orice desert am face, nimic nu va ieși atât de gustos ca preparatele care ieșeau din mâinile mamelor sau bunicilor noastre. Dar măcar putem încerca să ne amintim de acel gust unic al copilăriei. Descoperă mai jos rețeta de frigănele ca-n copilărie, cel mai simplu desert al bunicii.
Probabil că nu e o noutate pentru nimeni, cel mai probabil toată lumea a auzit de frigănele. Se pregătesc foarte ușor, cu pâine rămasă de 2 zile, puțin lapte și câteva ouă. Acest preparat este ideal că și gustare în diferite combinații, desert sau pentru micul dejun. Iată cum se face.
Pentru fiecare opt felii de pâine prăjită, amestecați într-un castron 4 ouă bătute ușor, o cană de lapte, 2 linguri de zahăr și 2 picături de esență de vanilie. Dacă doriți, puteți folosi zahăr vanilat, iar esența de vanilie poate fi înlocuită cu o jumătate de linguriță de coajă de lămâie fin mărunțită sau coajă de portocală. Atenție să alegeți doar fructele cu coajă comestibilă.
Folosind mâna sau un clește de bucătărie înmuiați fiecare felie de pâine în amestecul de mai sus aproximativ pentru 10 secunde pe fiecare parte.
Luați o tigaie antiaderentă și topiți 1 lingură unt sau încingeți bine 1 lingură de ulei de floarea-soarelui. Folosind cleștele de bucătărie adăugați pe rând feliile de pâine înmuiate în amestecul de mai sus.
Vezi și: Chifteluțe de vinete umplute cu mozzarella. Cine are nevoie de carne când poți face minunăția asta?
Prăjiți pâinea timp de 2-3 minute sau până se rumenește pe partea de jos, apoi întoarceți feliile și pe cealaltă parte și mai gătiți timp de 2-3 minute.
Transferați pâinea prăjită pe un platou pe care ați așezat prosoape de bucătărie, și acoperiți-l pentru a menține calde feliile de pâine prăjită. Repetați instrucțiunile până când ați terminat de gătit toate frigănelele.
Serviți cu poftă și voie bună!
Poftă bună!
Este indicat să folosiți pâine veche, pentru că cea proaspătă are tendința să se sfărâme, iar rezultatul nu va fi pe placul tău. Dacă totuși folosiți pâine proaspătă, această absoarbe mai mult din amestecul cu ou.
Prăjiți frigănelele într-o tigaie mai grea, întrucât reține căldură mai mult timp. Pentru o aromă suplimentară, folosiți unt la prăjit, însă aveți grijă ca temperatura în acest caz să fie medie. Pentru a obține acea crustă apetisantă aurie, asigurați-vă că tigaia este încinsă bine.
Tradițional, friganelele se servesc cu zahăr deasupra, dar le poți servi și cu cașcaval ras ori diverse sortimente de brânză sau felii de banane.
French toast, varietatea mai sofisticată a acestui desert, se servește cu sirop de arțar, sirop de fructe, ciocolată, bacon, scorțișoară, felii de căpșuni proaspete sau afine, ori fructe proaspete asortate. O altă opțiune este de a adaugă un pic de unt și servi cu dulceață de zmeură, cireșe sau vișine. Oricum ai alege să le servești, cu siguranță îți va aduce aminte de gustul copilăriei.
------------------------------------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când publicăm o nouă rețetă, intrați pe unul din grupurile de WhatsApp ale cititorilor fideli StiriDiaspora accesând unul sau mai multe din următoarele linkuri:
- https://chat.whatsapp.com/HZdY3L7PpzjEubma84fWnt
- https://chat.whatsapp.com/JpU46kLYRoj4aFPaYYew1g
- https://chat.whatsapp.com/L7mlUEbirZf2lRA4FLa62G
- https://chat.whatsapp.com/FYLZZfReaCkL51adqmoAXJ
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News