Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Fraudă uriașă în Italia, peste 300 de români implicați. Prejudiciul de 6 milioane de euro
WhatsApp
O declarație de autocertificare, o adresă în Italia, un cod fiscal temporar și atât. Acestea sunt actele simple folosite de sute de români pentru o obține ilegal venitul de cetățenie. Un card PostePay permite unei singure persoane, de exemplu, să retragă 100 de euro în numerar sau să cumpere bunuri de primă necesitate până la un maxim de 500 de euro pe lună. 

Poliția municipală din Torino a descoperit o escrocherie ce a provocat un prejudiciu de 6 milioane de euro statului italian. În cadrul unei anchete ample, sunt cercetaţi 960 de suspecți, dintre care 330 sunt cetățeni români

Potrivit publicațiilor italiene La Stampa și Torino Today, persoanele erau beneficiare ale venitului de cetățenie pe care l-au obținut cu documente false. Suma de 6 milioane de euro reprezintă estimarea făcută de agenții Direcției Operaționale Speciale a Poliției Municipale Torino, de la care a început ancheta.

Rețeaua a fost descoperită plecând de la un român 

 

Agenții de poliție au surprins un cetățean de naționalitate română în timp ce făcea retrageri de bani dintr-un bancomat de pe mai multe carduri electronice. Suspicioși, oamenii legii l-au abordat și i-au cerut informații suplimentare. Astfel, au descoperit că bărbatul deținea numeroase carduri emise de Poșta Italiană pentru venitul de cetățenie și întocmite către terțe persoane ce nu erau prezente la fața locului.

Bărbatul a fost denunțat și i-au fost confiscate cardurile de venit de cetățenie deținute în mod necuvenit și au fost demarate cercetări pentru stabilirea valabilității cardurilor respective.

În urma anchetei, autoritățile au descoperit mai mulți deținători fără drept ai cardurilor de venit de cetățenie, care au declarat în cadrul regimului de autocertificare, un ISEE (indicatorul situaţiei economice echivalente) egal cu zero. În plus, toți aveau aceeași reședință, în via della Casa Comunale 3, o adresă virtuală creată de municipalitatea din Torino, pentru a oferi o reședință refugiaților, persoanelor străine care dețin protecție internațională și umanitară.

Sute de persoane locuiau la aceeași adresă

 

Tocmai reședința declarată, o cerință fundamentală pentru obținerea și menținerea venitului de cetățenie, a ridicat îndoieli cu privire la legalitatea declarațiilor și a fost astfel efectuată o evaluare la terminalul de evidență al Municipiului Torino, unde suspecții erau cu toții "inexistenți" nu doar la adresa respectivă, ci pe întreg teritoriul municipal.

Polițiștii au descoperit că nu mai puțin de 330 de cetățeni români s-au declarat rezidenți în același loc. Acest element a întărit suspiciunea de acces la beneficiile venitului de cetăţenie pe baza unor documente false. În plus, cei 330 de români verificați nu se aflau fizic pe teritoriul Italiei.

Continuând cercetările, poliția a descoperit alte 630 de persoane de diferite naționalități care au declarat date false și reședințe inexistente, pentru a obține în mod ilegal venitul de cetățenie. Pentru aceștia, dar și pentru cele 330 de persoane de naționalitate română, Parchetul din Torino a dispus întreruperea furnizării veniturilor de cetățenie.

Investigațiile sunt în curs de desfășurare și vor fi verificate atât retragerile de numerar din bancomate, cât și achizițiile de produse de primă necesitate efectuate în anumite unități comerciale. Potrivit unor informații, unele magazine, în schimbul unei plăți cu cardul de cetățenie în valoare de 500 de euro, pentru o cheltuială minimă returnau restul în numerar, devenind astfel adevărate distribuitoare de numerar.

În urma cercetărilor, a fost revocat venitul de cetăţenie a 960 de persoane.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel