Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Franța. Tânără româncă, ajutată de mamă să-și vândă bebelușul pentru 15.000 de euro. Judecător: „Procesul mizeriei și rușinii”
WhatsApp
O mamă româncă și-ar fi vândut bebelușul de 2 săptămâni unei familii care nu putea avea unul. Tânăra ar fi fost sprijinită să facă asta de către mama sa, dar și de către o persoană însărcinată să aibă grijă de tabăra unde aceștia locuiau. După mai bine de 7 ani, cazul a ajuns în instanță.

Mama bebelușului, atunci în vârstă de 20 de ani, și bunica, în vârstă de 37 de ani la data faptelor, ar fi vândut bebelușul, în vârstă de trei săptămâni, „pentru suma de 15.000 de euro, găsită în timpul arestului”. Mama a fost pusă sub acuzare de un magistrat de instrucție din Meaux „pentru neglijarea unui minor sub 15 ani, căruia i-a compromis sănătatea sau siguranța”, iar bunica pentru „instigare la abandonul unui minor“.

Inițial, cele două femei au venit cu variante neverosimile privind dispariția micuței. Potrivit Le Parisien, aceștia au povestit că au dat copilul unei familii care nu putea avea copii sau unor persoane fără adăpost. Apoi au spus că a micuța a fost răpită. În cele din urmă, potrivit lor, bebelușul s-ar fi aflat la tată, în România.  După investigații, s-a dovedit că bebelușul, născut pe 29 mai, fusese dat pe 10 iunie lui Victor și Mélissa, un cuplu stabilit nu departe de tabăra în care locuiau Ana (mama bebelușului)  și familia ei. Ulterior, polițiștii au  descoperit 15.000 de euro ascunși într-un cazan din coliba Anei.

Luni, 23 noiembrie, inculpații în acest caz s-au prezentat în fața judecătorilor Curții Penale Meaux pentru că au incita-o pe tânăra româncă, Ana să-și abandoneze copilul pentru bani. Ceilalți inculpai în dosar sunt Alina, mama tinerei, precum și Victor și Mélissa - cuplul care a cumpărat copilul.

„Înainte de a da copilului, nu erau bani. După aceea, au fost banii...“

 

La ședință, Alina,  asistată de un interpret, a răspuns sistematic „Nu știu”, de fiecare dată  când a fost întrebată despre bani și de unde provin. Cu toate acestea, ea a spus:  „Înainte de a da copilului, nu erau bani. După aceea, au fost banii...“.  Ea a mai povestit cum a încercat să returneze banii cuplului pentru a-și recupera nepoata.

Alina a vorbit despre contactele pe care le-a avut cu o femeie care ar fi servit ca intermediară. „Femeia a venit să mă vadă la tabără să-mi spună că nu ne putem permite să avem un copil și că un cuplu francez caută să aibă sau să cumpere un copil".

Și intermediarul fusese convocat de instanță. Cu toate acestea, femeia, tot româncă, nu s-a prezentat la ședință. Apărarea a susținut declarațiile Alinei informând că femeia era cunoscută în Champs-sur-Marne întrucât, potrivit primarului orașului, „a servit ca punte de legătură între autorități și taberele de romi din oraș“. Cu toate acestea, nu a fost găsită vinovată de faptele care i-au fost atribuite.

Judecător: „procesul mizeriei și rușinii”

 

Când procurorul i-a întrebat pe Victor și Mélissa cum oamenii, care „obțin bani cerșind într-un sens girtoriu“ s-au aflat în posesia a 15.000 de euro, cei doi nu au putut da nicio explicație. Cuplul a explicat că nu au putut avea copii și că fiica Anei li s-a prezentat ca „un dar din ceruri”. Melissa a spus:  „Într-o dimineață a venit să mă întrebe dacă am scutece pentru bebeluș, dar i-am spus că nu avem copii ... Apoi ea s-a întors cu bebelușul ei, iar apoi au făcut o petrecere”. Mélissa a transmis judecătorilor o versiune neconvingătoare a tranzacției, cuplul afirmând  că este „sub influența emoției” pentru a explica lipsa de coerență. Victor și-a motivat decizia prin agitația provocată de mizeria în care trăiau bebelușul și familia sa.

Parte civilă în proces, asociația Vocea copilului, apărând drepturile copiilor, a declarat:  „Credem că ne confruntăm cu traficul de copii. Este obișnuit să găsești oameni în lacrimi, explicând cum comportamentul lor este condus de dragoste".

Procurorul a descris cazul ca fiind „procesul mizeriei și rușinii”. „Un bebeluș născut într-o tabără de romi valorează 15.000 de euro. Este rușinos. Este vorba despre mercantilizarea unei ființe umane", a mai spus judecătorul, citat de Magjournal77.fr.

Micuța vândută, adoptată de o altă familie

 

Alina, Victor și Mélissa au fost găsiți vinovați și condamnați la șase luni de închisoare, care ar putea fi transformată în supraveghere electronică.

Avocatul care reprezintă actuala familie adoptivă a copilului a raportat că fetița abandonată, acum în vârstă de șapte ani, le-a spus părinților: „Nu vreau să știu nimic despre ceea ce eram înainte de a ajunge în casa voastră".

(notă: toate numele folosite au fost schimbate).

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel