Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Franţa şi Germania, acord pentru sprijin reciproc în aprovizionarea cu gaze şi electricitate, în caz de nevoie, la iarnă
WhatsApp
Franţa şi Germania se vor sprijini reciproc în aprovizionarea cu gaze şi electricitate în caz de nevoie la iarnă, au decis ieri preşedintele Emmanuel Macron şi cancelarul Olaf Scholz, care au discutat prin legătură video.

Cei doi lideri şi-au acordat şi poziţiile în privinţa măsurilor ce urmează să fie luate la nivel european, pentru a face faţă crizei energetice.

Solidaritate şi sobrietate peste tot în Europa este soluţia pentru a ieşi din iarnă. După ce şi-au redus dependenţa de gazul rusesc de la 50% din necesarul de consum la doar 9%, europenii au în vedere şi alte măsuri aşteptate la sfârşitul săptămânii, după reuniunea miniştrilor energiei din ţările membre. Preşedintele Emmanuel Macron a prezentat poziţia Franţei înaintea acestei şedinţe.

Franţa şi Germania, acord pentru sprijin reciproc în aprovizionarea cu gaze şi electricitate

 

„În primul rând, suntem de acord să cumpărăm gaze în comun, ceea ce îi va permite Europei să le plătească mai ieftin. În al doilea rând, dacă la nivelul Comisiei se va decide plafonarea preţului gazelor rusești, Franţa va susţine o astfel de măsură, coerentă cu politica noastră de sancţiuni şi cu obiectivul de a reduce preţurile“, a afirmat Emanuel Macron, președintele Franței, citat de Rador.

Franţa şi Germania nu sunt de acord cu taxarea suplimentară a superprofitorilor companiilor din energie, ci susţin mai degrabă crearea unui mecanism nefiscal şi armonizat la nivel european la care acestea să contribuie. Fondurile colectate astfel vor fi distribuite între ţările membre, pentru a-şi putea susţine ajutoarele acordate populaţiei.

Adresându-se francezilor, preşedintele Emmanuel Macron a făcut apel la reducerea a cel puţin 10% faţă de consumul lor obişnuit de energie şi limitarea temperaturii la 19 grade în interior, în sezonul rece. El a asigurat că guvernul va continua sprijinul la plata facturilor pentru cetăţenii cu venituri mici şi medii.

Franța și Germania au decis suprataxarea companiilor energetice cu profit mare

 

Franţa şi Germania vor ca Uniunea Europeană să stabilească "o contribuţie" pe care ar trebui să o plătească operatorii din sectorul energiei care obţin profituri mult superioare costurilor de producţie şi care ulterior se va repartiza între ţările membre, relatează agenţia EFE.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a apărat luni, la o conferinţă de presă, "solidaritatea europeană" în domeniul energiei, la finalul unei convorbiri telefonice cu cancelarul german, Olaf Scholz, în cadrul căreia cei doi lideri au convenit asupra poziţiei lor, în aşteptarea negocierilor în cadrul UE, în următoarele săptămâni.

Macron a afirmat că este în favoarea reformării pieţei europene de electricitate pentru ca preţurile să fie fixate "într-o manieră coerentă" şi în concordanţă cu preţurile de producţie şi să nu fie stabilite doar în funcţie de cotaţia gazelor naturale, care s-a înmulţit cu cinci sau şase pe parcursul actualei crize.

De asemenea, a spus că Franţa este de acord cu achiziţiile comune de gaze la nivel european pentru a obţine tarife "mai interesante" şi cu fixarea unor plafoane pentru gazele ruseşti exportate în Europa prin gazoducte.

El a spus că Parisul şi Berlinul vor susţine în faţa celorlalţi parteneri comunitari un nou impozit pentru companiile energetice care au costuri de producţie mult sub preţurile pe care le obţin acum de pe piaţă.

În opinia sa, ar fi bun un consens european, pentru "a evita distorsionările" în cadrul pieţei unice, dar, dacă asta nu se va putea, dezbaterea pe această taxare a profiturilor excepţionale va reveni pe plan naţional.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel