„Dacă nu reușim să-l îngropăm acolo unde s-a născut, vom avea o pată în inima noastră”, au afirmat, după moartea lui Sorin în focul unei tabere improvizate din Marsilia, fratele său vitreg și cumnata, care încă speră că-l vor putea îngropa în România.
În urmă cu două luni, în noaptea de 16 septembrie, un incendiu violent a izbucnit pe un teren liber, unde peste douăzeci de romi de naționalitate română locuiau în colibe improvizate. Ore întregi, pompierii marini din Marsilia s-au luptat împotriva flăcărilor. Toți locuitorii au fost salvați, cu excepția lui Sorin Mailat, în vârstă de 45 de ani.
Într-o fotografie arătată AFP de fratele său vitreg Vasile și cumnata sa Dorina, apare un bărbat cu barbă groasă neagră și ochi negri. Astăzi le-a rămas doar o brățară, predată de polițiști după identificarea ADN, și multe amintiri.
„Moartea lui Sorin este o tragedie a sărăciei” , a spus Caroline Godard, din asociația Rencontres tsiganes, care cunoaște bine familia. Din 2012, 150 de incendii au izbucnit în mahalalele din Franța, provocând 19 decese, inclusiv unele în rândul copiilor, a spus ea, citând un studiu al rețelei Romeurope.
Sorin Mailat, la fel ca fratele și cumnata sa, provenea din Târnăveni, un oraș din Transilvania, cu 10,6% din populație de etnie romă. La fel ca mulți romi care speră la o viață mai bună, Vasile și fratele său au plecat după ce au lucrat în agricultură, plătiți cu ziua. „La școală, romii nu sunt întotdeauna tratați bine în România. Am crezut că este mai bine în Franța. Nu am mers la școală, dar vreau ca copiii mei să meargă acolo, să aibă șansa să aibă un loc de muncă bun, o viață mai bună”, explică Dorina, 31 de ani.
După ce au locuit pe stradă în Marsilia, ea și Vasile au reușit să progreseze puțin. Dorina a fost cooptată într-un proiect de integrare și vorbește franceza, Vasile este înregistrat la agenția pentru ocuparea forței de muncă, speră să lucreze pe șantiere. Cei trei copii ai lor merg la școală. S-au mutat într-un mic apartament.
Sorin însă a continuat să locuiască într-una din cele 29 de tabere improvizate enumerate la Marsilia de prefectură. El cerșea și aduna fier vechi. La două luni după moartea sa, Dorina și Vasile au obținut în cele din urmă permisul de îngropare a lui Sorin, după un lung proces de identificare.
Dar pentru a-l îngropa în România, ar avea nevoie de 2.500 de euro, sumă imposibil de strâns prin mijloacele lor slabe. Gypsy Dating a lansat o campanie de strângere de fonduri pentru a-i ajuta. „Dacă nu reușim, singura soluție este cimitirul săracilor din Franța, este dramatic”, notează Caroline Godard, regretând că consulatul român nu oferă sprijin specific. „inima lui Sorin este pe cer și va fi mereu cu noi”, a spus cumnata sa, „dar am fi împăcați dacă corpul său s-ar odihni în România, lângă mama sa”, relatează lamarseillaise.fr.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News